2017

Ευρωπαϊκές διακρίσεις για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Μετά τις δύο εθνικές ετικέτες ποιότητας σειρά έχουν οι ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας....Την περασμένη σχολική χρονιά οι μαθητές του Δ2 και ΣΤ2 του 2ο Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συμμετείχαν με επιτυχία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning. Με οδηγό τους την καθηγήτρια Αγγλικών Αθηνά Καζάνα  πραγματοποίησαν δύο διαφορετικά ταξίδια, το πρώτο στους μύθους και τους θρύλους της Ευρώπης και το δεύτερο στον γευστικό κόσμο της μαγειρικής.

Το πρώτο ταξίδι με το Δ2 ονομάστηκε «Mystory-yourstory-ourstory». Η συνεργασία  έγινε με την Τουρκία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Η κάθε χώρα επέλεξε τη δική της παραδοσιακή ιστορία για να την παρουσιάσει μέσα στην τάξη. Οι μαθητές του σχολείου επέλεξαν το μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» και ξεκίνησαν! Αντάλλαξαν διαβατήρια με το παραδοσιακό ταχυδρομείο παρουσιάζοντας τον εαυτό τους, κατασκεύασαν τα δικά τους λογότυπα και απέσπασαν  το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε άλλα 20 με τον «Κήπο του eTwinning»! Ζωγράφισαν το μύθο τους και τον αφηγήθηκαν στην τάξη και στους νέους τους συμμαθητές στο διαδίκτυο στα Αγγλικά. Ψήφισαν, έγραψαν τα συναισθήματά τους για τη γιορτή της μητέρας και γενικά γνώρισαν άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες!

Το ΣΤ2 υλοποίησε το πρόγραμμα «Sweetandspicy» ενσωματώνοντας τη μαγειρική στο μάθημα. Από τις ελληνικές συνταγές ταξίδεψαν γευστικά στις μακαρονάδες της Ιταλίας, τις κρέπες της Γαλλίας, την πολίτικη κουζίνα, τα περίεργα γλυκά της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Κάνοντας χρήση των εργαλείων της νέας τεχνολογίας συστηθήκανε, παρουσιάσανε την πόλη τους, το σχολείο τους, τις παραδοσιακές τους γεύσεις, αντάλλαξαν καρτ  ποστάλ, πασχαλινές κάρτες, ντυθήκανε καρναβάλια. Έφτιαξαν στην τάξη σαλάτες, μωσαϊκό με σοκολάτα και cupcakes με πρωταγωνιστές το καρύδι και την κανέλλα! Και το ταξίδι έκλεισε με τον ελληνικό γύρο με πίτα! Και όλα αυτά σε άμεση σύνδεση με την Τουρκία και φυσικά στην Αγγλική γλώσσα! Επίσης, δημιούργησαν το δικό τους  e-cookerybook, δηλαδή βιβλίο μαγειρικής, το οποίο περιελάμβανε τις συνταγές όλων των χωρών με τις οποίες έγινε η συνεργασία.

Τόσο η Εθνική όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή απέστειλαν στο 2ο Δημοτικό τα συγχαρητήριά τους με email s:

«Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας του στα έργα eTwinning "My story -your story -our story" και ?Sweetandspicy?. Αυτό σημαίνει πως η εργασία σας, η εργασία των μαθητών και του σχολείου σας έχει αναγνωριστεί στο  υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαν αποτέλεσμα, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό το οποίο μπορείτε να επισυνάψετε στην ιστοσελίδα σας και να το εκθέσετε σε μία περίοπτη θέση στο σχολείο σας. Επίσης, το έργο σας θα εμφανιστεί σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης στο www.etwinning.net.»

https://www.storyjumper.com/book/showframe/28831886/Sweet-and-spicy#

2019

Την Τετάρτη,17 Απριλίου 2019 το ΣΤ'1 του σχολείου μας επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά της πόλης μας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος eTwinning και συγκεκριμένα στο project "Healthy food recipes". Οι μαθητές μας με την δασκάλα τους Γκουσιάρη Πωλίνα και την εκπαιδευτικό των Αγγλικών ,Καζάνα Αθηνά, μίλησαν για την υγιεινή διατροφή, ονομάτισαν τα φρούτα και τα λαχανικά στην Αγγλική γλώσσα και συνομίλησαν με πωλητές της λαϊκής αγοράς, ακόμα και στα Αγγλικά! Έπειτα, επισκέφτηκαν και ένα γνωστό κατάστημα με ζαχαρωτά και σοκολάτες και υπέδειξαν τις διαφορές ανάμεσα στην υγιεινή και ανθυγιεινή διατροφή.

2020

Τα τμήματα Στ1 και Στ3 της έκτης τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο Funny Learning with Flipped Classroom που υλοποιείται την ώρα του μαθήματος των Αγγλικών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι καθηγήτριες Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα, η κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου και η δασκάλα Βασιλική Ζωγράφου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το τμήμα Δ3 της τετάρτης τάξης του σχολείου μας συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο EcoTwinners at Camplimate που υλοποιείται την ώρα του μαθήματος των   Αγγλικών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η καθηγήτρια Αγγλικών, κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου. Μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Πολωνία μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή με την έννοια της οικολογίας, έμαθαν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, σκέφτηκαν τρόπους για να σώσουν το περιβάλλον, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, σε ενημερωτικές   συναντήσεις, και επικοινώνησαν με μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες.

2021

Τα τμήματα Δ3 και Στ3 του σχολείου μας συμμετείχαν σε τρία προγράμματα eΤwinning που υλοποιήθηκαν την ώρα του μαθήματος των   Αγγλικών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών, κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου και πολύτιμη η συνδρομή του μουσικού του σχολείου κ Νικολάου Γιαννέλου. Τα προγράμματα είχαν σχέση με τη μουσική "CATCH THE MUSIC", με το σχολείο "I AM HAPPY I AM AT SCHOOL" και με την ανταλλαγή καρτών "POSTCARDS FROM THE WORLD 2021". Μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πολωνία κ.α. μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στα αγγλικά, στη μουσική, στα ψηφιακά εργαλεία, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, σε ενημερωτικές   συναντήσεις, επικοινώνησαν με μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες.

Μία ακόμη διάκριση για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 οι εκπαιδευτικοί των Αγγλικών κα Αθηνά Καζάνα και η δασκάλα κα Ζωγράφου Βασιλική με το τμήμα ΣΤ'2, καθώς και η κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου με το ΣΤ'3, πραγματοποιήσαν ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο "Funny Learning with Flipped Classroom" ή αλλιώς «Ανεστραμμένη Τάξη». Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας αγαστής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Αλβανία, την Κροατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα νέο διδακτικό μοντέλο διδασκαλίας, κατά το οποίο ο εκπαιδευτικός στέλνει στο σπίτι του μαθητή το θεωρητικό κομμάτι του μαθήματος, συνήθως μέσω ενός ελκυστικού, διαδραστικού βίντεο το οποίο ο μαθητής μελετάει στον δικό του ρυθμό. Αξιοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα του eTwinning, ο εκπ/κος καταγράφει τις απαντήσεις του μαθητή στο διαδραστικό βίντεο και παίρνει ανατροφοδότηση πριν κάνει το μάθημα στην τάξη. Έτσι, μέσα στην τάξη υπάρχει περισσότερος χρόνος για ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές δραστηριότητες ώστε να εφαρμοστεί η νέα γνώση.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, διότι ολοκλήρωσαν το απαιτητικό αυτό έργο εν μέσω τηλεκπαίδευσης και ευχαριστίες προς τους γονείς τους για τη βοήθεια που τους προσέφεραν. 

Το τμήμα Δ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συμμετείχε στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο I AM DRAWING I AM LEARNING σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία από την Τουρκία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μολδαβία.

Οι μαθητές πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, δημιούργησαν αφίσες για την Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών, μίλησαν για αξίες και ιδανικά, συνεργάστηκαν για τη σύνθεση κοινού ποιήματος, βιβλίου, και εικονογραφημένου λεξικού.

Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος διεύρυναν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και ανέπτυξαν τις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Τους μαθητές καθοδήγησε η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας Αγλαΐα Αναστασοπούλου.

Μαθητές μας, μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από την Τουρκία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κροατία ανακάλυψαν νέους τρόπους μάθησης.

Τα τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ3 της έκτης τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο Funny Learning with Flipped Classroom που υλοποιείται την ώρα του μαθήματος των Αγγλικών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι καθηγήτριες Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα, η κα ΑγλαΐαΑναστασοπούλου και η δασκάλα Βασιλική Ζωγράφου.

Μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από την Τουρκία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κροατία ανακάλυψαν νέους τρόπους μάθησης με τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, σε ενημερωτικές συναντήσεις και επικοινώνησαν με μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες.

Την ερχόμενη μάλιστα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί μία διαδικτυακή συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι διευθυντές των σχολείων, διότι η προσκεκλημένη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Gazi, Prof.DrEbruKilicCakmak, θα παρέχει περεταίρω ενημέρωση για τη μέθοδο της αντεστραμμένης τάξης. Τέλος, η συντονίστρια χώρα, Τουρκία, θα αιτηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επεκταθεί και ως Erasmus για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, 21 Μαρτίου 2022, οι μαθητές και μαθήτριες των ΣΤ’ τάξεων του 2ου και του 8ου Δ.Σ. Καρδίτσας έγραψαν τα δικά τους ποιήματα στο μάθημα των Γερμανικών με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους,  κ. Σταυρούλας Τσιαντούλα.

Τα ποιήματα που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες  ανήκουν σε δύο διαφορετικά είδη:

  • Elfchen - elevenie: Πρόκειται για ποιήματα με 11 λέξεις σε συγκεκριμένη σειρά (1-2-3-4-1)

  • Konkrete Poesie - Concrete Poetry: εδώ χρησιμοποιούνται γράμματα, λέξεις ή σύμβολα, ώστε να δημιουργηθούν εικόνες με αυτά (οπτικοποίηση του νοήματος).

Για την παρουσίαση των ποιημάτων δημιουργήθηκε το παρακάτω ψηφιακό βιβλίο, το οποίο συμπεριλήφθηκε και σε αντίστοιχη δράση eTwinning για τον εορτασμό της ποίησης:

https://read.bookcreator.com/l9tgaVIZxUcvKdzhIY9glEVpJFF3/BiRbFLpuRK-YchvlTT6Xxw

Το τμήμα Α2 του σχολείου μας συμμετέχει σε πρόγραμμα eTwinning. Έχει τίτλο «Ανακύκλωση, ένα δώρο για τον πλανήτη» και βασίζεται στα εργαστήρια δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στην ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον». Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να φροντίζουν το περιβάλλον, ανακαλύπτουν, σκέφτονται και δημιουργούν, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες αφορούν σε μαθήματα όπως γλώσσα, μουσική, εικαστικά, αλλά και σε διάφορα ψηφιακά εργαλεία. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η δασκάλα του τμήματος Ειρήνη Μηλίτση.

Το τμήμα Δ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συμμετείχε στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο WORD SPREADING BUGS σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία από την Τουρκία, την Ισπανία και την Αλβανία.

Οι μαθητές πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, γιόρτασαν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, δημιούργησαν αφίσες για την Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών, διεύρυναν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, συνεργάστηκαν για τη σύνθεση κοινών τραγουδιών και ψηφιακών βιβλίων. 

Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος διεύρυναν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και ανέπτυξαν τις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, συνομίλησαν και έλαβαν μέρος σε διαδικτυακές δραστηριότητες με τους συνεργάτες τους από τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια ζωντανών συναντήσεων.

Στο πλαίσιο της Α’ Θεματικής ενότητας "Ευ Ζην - Ψηφιακός γραμματισμός, Παραπληροφόρηση, Cyberbullying) των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" που εφαρμόστηκε στην Ε1 και Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας υλοποιήθηκε, από τους/τις μαθητές/τριες των ανωτέρω τάξεων, πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “DigitalDetectives”.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατα το σχολικό έτος 2021-2022 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς από τους/τις μαθητές/ τριες δημοτικών σχολείων τριών χωρών (Ελλάδα, Σλοβενία και Τουρκία) με την καθοδήγηση - συνεργασία της εκπαιδευτικού κα. Σταυρούλας Τσιαντούλα με τους εταίρους - εκπαιδευτικούς. Το έργο αποτελεί μέρος της καμπάνιας του eTwinning για τον ψηφιακό γραμματισμό, ο οποίος είναι μία από τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο σχετικό βίντεο. Το υλικό του έργου είναι προσβάσιμο σε ψηφιακό αποθετήριο. Αναλυτικότερα, τα βήματα και η διαδικασία υλοποίησης του έργου περιγράφονται στην ηλεκτρονική τάξη (eclass) των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" για τις Ε1 και Ε2 στην Α’ θεματική ενότητα (Ζω καλύτερα- Ευ ζην).