Οι δράσεις μας

2015

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τελική γιορτή του σχολείου. Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουνίου. Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε δύο θεατρικά της ΣΤ΄ τάξης  με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο. Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν η εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής κ. Καραμίντζου Χριστίνα, οι δάσκαλοι των τμημάτων, Νίκη Παπαδάκη και Κουρκούνας Δημοσθένης.

Συμμετείχαν επίσης τα τμήματα της Β΄ τάξης με θεατρικά που αφορούσαν στην Ευέλικτη ζώνη. Το πρόγραμμα των δύο τμημάτων είχε θέμα τη διατροφή και το πρόγραμμα του άλλου τμήματος είχε θέμα τους Μήνες και τις εποχές. Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν οι εκπαιδευτικοί Λάππα Αννέτα, Μούστου Γιαννούλα, Ρίτσα Βαΐου, Τζένη Κόφφα και Μήτσιου Μαρία.

Με το σύνθημα "Τίποτα δεν πάει χαμένο" και με περίσσια όρεξη, μαθητές και εκπαιδευτικοί στόλισαν με απλά υλικά τις λαμπάδες που προμηθεύτηκε η δ/νση του σχολείου, καταλήγοντας σε υπέροχες και συνάμα πρωτότυπες δημιουργίες, που δόθηκαν σε όλα τα παιδιά ενόψει των ημερών του Πάσχα.

 Η Δ/νση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο

 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 και η Ανάσταση του Χριστού να πλημμυρίσει τις καρδιές των ανθρώπων.

 

Στις 21 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη και με αφορμή την απουσία των κοριτσιών από το σχολείο λόγω του εθίματος των Λαζαρίνων, διοργανώθηκε πρωτάθλημα σκακιού στο χώρο του σχολείου, με την επίβλεψη του δάσκαλου σκακιού του Φυσιολατρικού Ομίλου Καρδίτσας (ΦΟΚ) κ. Μαρκαντώνη Βασίλη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Από τους αγώνες προέκυψε εν μέρη και η ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας στο επόμενο Μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού, αφού θα συμπληρωθεί και από τα κορίτσια που θα πρωτεύσουν σε αντίστοιχους αγώνες που θα διοργανώσουμε μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το Σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα Let’s do it 2016.

Σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας και τον αντιδήμαρχο κ. Αντωνίου έγιναν δράσεις οι οποίες εντάσσονται στην εβδομάδα εθελοντισμού. Τα τμήματα της Β΄ τάξης , της Α΄ τάξης και το τμήμα Ε2 καθάρισαν τους χώρους της πλατείας Ακαδημίας και το χώρο γύρω από το σχολείο. Τα τμήματα της Α ? τάξης έβγαλαν και συνθήματα για τη δράση αυτή , όπως :

Είμαστε το μέλλον

Είμαστε η ζωή

Θέλουμε μια πόλη

Καθαρή!

Ώρα για δράση!

Όμορφη να γίνει πάλι η πόλη

Μεγάλοι και μικροί μαζί

Να καθαρίσουμε την πόλη!

Ονειρευόμουν μια ζωή

Σε ναι πόλη καθαρή!

Μοναδική εμπειρία μάθησης, δημιουργίας και χαράς δόθηκε στους μαθητές της ΣΤ ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας το οποίο φιλοξένησε μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων την Πέμπτη 14 Απριλίου. Η επίσκεψη των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας «Οι γειτονιές του Κόσμου» με υπεύθυνη τη  δασκάλα του τμήματος κα. Παπαδάκη Ανδρονίκη σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας των δύο σχολείων κ. Μαστρογιάννη Αικατερίνη, κ. Πολυξένη Πανταζοπούλου , κ. Ευαγγελία Κανούτα και τον εκπαιδευτικό Μουσικής του 2ου δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Νικόλαο Γιαννέλο.

Η Διεύθυνση του Σχολείου καλωσόρισε τα παιδιά  τα οποία ξεναγήθηκαν στο χώρο, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στα πειράματα Φυσικής, διασκέδασαν με μουσικοκινητικές δραστηριότητες και τραγούδησαν με τη χορωδία του τμήματος.

Έπειτα ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου. Τέλος, όλα τα παιδιά σχεδίασαν αφίσα όπου αντάλλαξαν μηνύματα και ευχές φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο σχολείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρετίσθηκαν ευχαριστημένοι και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν σύντομα.

 «Μια φορά κι έναν καιρό

Σ΄ ένα όμορφο σχολειό 

Κάνανε μια γιορτή ξεχωριστή 

Στου σχολείου την αυλή! 

Μαζευτήκαν όλα τα «πρωτάκια» 

Που φτιάξαν τα γραμματάκια 

Να χορέψουνε μαζί 

Στης αλφαβήτας την τρελή τρελή γιορτή!!! 

Τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού χορεύουν σαν ψιχάλες βροχής ακούγοντας απ΄ τα μελοποιημένα ποιηματάκια του Ιωαννίδη «Λάχανα και χάχανα» το τραγούδι «Η Χιονένια και η Συννεφένια».

Κατόπιν, έχοντας κάθε παιδί ένα γράμμα κεφαλαίο ή μικρό, ψάχνει να βρει το ταίρι του και χορεύουν ακούγοντας της Ρ. Μπουμπούρη το CD από το βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ»

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Μίλησε στα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης για το περιεχόμενο του βιβλίου του, το οποίο σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα. Αναφέρθηκε στο βιβλίο του με τίτλο «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», αλλά και για τη γνωριμία του με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου. Τα παιδιά συγκινήθηκαν από τις διηγήσεις του συγγραφέα, στον οποίο έκαναν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τον ήρωα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας μας χάρισε δύο βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου, το ένα ήταν «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» και το άλλο με τίτλο «Ο κουρσάρος της Πρώτης»

Την Πανελλήνια ημέρα σχολικού Αθλητισμού γιόρτασαν τα παιδιά του σχολείου μας στον Αθλητικό Χώρο του Ταυρωπού Καρδίτσας με παιχνίδια, σκυταλοδρομίες και αγώνες.

Στις 15/10/2015 το ΣΤ1 τμήμα του σχολείου μας με τη δασκάλα τους κα. Παπαδάκη επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Ο κόσμος του Δημήτρη Γιολδάση". Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για τους μικρούς μαθητές.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας. Τα παιδιά της Γ΄ τάξης παρουσίασαν καταπληκτικά θεατρικά σε σκηνοθεσία της καθηγήτριας θεατρικής αγωγής κ. Καραμίντζου Χριστίνας. Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων, κ.Γκουσιάρη Πολυτίμη, Λάππας Βασίλειος και Μπίκου Ευαγγελή ασχολήθηκαν με τις πρόβες των θεατρικών καθώς και με τα κοστούμια. Ο καθηγητής εικαστικών του σχολείου μας, κ. Λιάπης Αχιλλέας επιμελήθηκε τα σκηνικά, ο μουσικός κ. Γιαννέλος είχε τη μουσική κάλυψη της γιορτής. Η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαστρογιάννη Κατερίνα ανέλαβε τις προσκλήσεις και την επιμέλεια των προγραμμάτων , ενώ η εκπαιδευτικός κ. Καζάνα Αθηνά παρουσίασε τη Γέννηση του Θεανθρώπου στα Αγγλικά. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικό των κοριτσιών των τμημάτων Ε1, Ε2 και ΣΤ1 το οποίο επιμελήθηκε η δασκάλα κ. Παπαδάκη Ανδρονίκη.

Τη γιορτή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. κ. Τιμόθεος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη Ευθυμία, ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας κ. Κωτούλας Βασίλειος,   οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Αντωνίου Σωτήριος και Γεννάδιος Ιωάννης ,καθώς και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας κ. Σβάρνας Ιωάννης.

Δείτε εδώ την πρόσκληση που έφτιαξαν τα παιδιά σε συνεργασία με τους δασκάλους τους.

Τελειώνοντας την πρώτη ενότητα της Γλώσσας, «Η παρέα», τα παιδιά έγραψαν με χρωματιστές κιμωλίες τα γράμματα που έμαθαν και λεξούλες στο δάπεδο της αυλής. Διαβάσαμε ποιήματα για τα γράμματα απ΄ το βιβλίο της Ρ.Μπουμπουρή «Μια τρελή τρελή ΑΒ» και κάναμε τους Ίκαρους αφού διαβάσαμε το βιβλίο του Φ. Μανδηλαρά «Δαίδαλος και Ίκαρος»

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και του προγράμματος με θέμα «Ποιοι αποφασίζουν για μας και τι αποφασίζουν» τα παιδιά της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της πόλης όπου ενημερώθηκαν για θέματα Λειτουργίας του Δήμου από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεννάδιο.

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Δάσος-Πηγή ζωής» οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τις ωφέλειες του δάσους, την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Στη συνέχεια περπάτησαν στα μονοπάτια του δάσους της περιοχής και γνώρισαν από κοντά τις ομορφιές του δάσους.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μανιταριών επισκέφθηκαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας. Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να θαυμάσουν τα διάφορα είδη μανιταριών και να ξεναγηθούν στο μουσείο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στην Καλαμπάκα.

Το σχολείο μας επισκέφθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο οποίος σε συνεργασία με την Ε.Π.Σ. Καρδίτσας και τον πρόεδρό της κ. Μανώλη Παλάσκα και με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη χάρισαν μπάλες ποδοσφαίρου στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε όλοι για την ευγενική χορηγία εκ μέρους τους.

Η χορωδία του σχολείου μας συμμετείχε στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στις 22/12/2015 ημέρα Τρίτη. Παρουσίασαν παραδοσιακά κάλαντα με την καθοδήγηση του μουσικού του σχολείου μας κ. Νικολάου Γιαννέλου.

Την Επέτειο του Πολυτεχνείου τίμησε το σχολείο μας με την καταπληκτική γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης με τη βοήθεια των Εκπαιδευτικών των τμημάτων, κυρίες Κλάψα Πόπη και Πανά Βαρβάρα, καθώς και με τη θεατρολόγο . Καραμίντζου Χριστίνα, τον εκπαιδευτικό των εικαστικών κ. Λιάπη και το μουσικό του σχολείου που επένδυσε μουσικά την εκδήλωση κ. Γιαννέλο Νικόλαο.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη. Υπήρχαν όμως και τα απρόοπτα! Σεισμός αρκετά μεγάλου μεγέθους έγινε αισθητός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι μικροί μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών εκκένωσαν το χώρο του σχολείου με ασφάλεια και η γιορτή συνεχίστηκε κανονικά στο προαύλιο του σχολείου.

Στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από το τμήμα ΣΤ1 και την εκπαιδευτικό κ. Παπαδάκη Ανδρονίκη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με θέμα «Θάλασσα γαλάζια, θάλασσα πλατιά» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης, όπου οι μαθητές  ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον κ. Φουρφουράκη Μιχάλη για τη λειτουργία του Ενυδρείου και ιδιαίτερα για τους καρχαρίες .

Ο τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι: «Ας υιοθετήσουμε έναν καρχαρία». Θα ακολουθήσουν και άλλες «διαδικτυακές επισκέψεις» στο Ενυδρείο Κρήτης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν  η Δ/ντρια Εκπ/σης, κ. Μητσιάδη Ευθυμία και η αναπληρώτρια υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, κ. Σταυρουλάκη Μαρία.Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του σχολείου, κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, θα διδαχθούν τις βασικές αρχές προγραμματισμού υπολογιστών μέσα από το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο του συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος, που δημιουργήθηκε από φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Θεσσαλίας και υπάγεται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons - Attribution - Non Commercial. Το εγχειρίδιο μπορείται να το κατεβάσετε από εδώ. Για την διευκόλυνση των μαθητών, κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνει μια τροποποιημένη έκδοσή του, με "τονισμένα" τα κυριότερα σημεία του κεφαλαίου που θα διδάσκεται εκείνη την εβδομάδα.

2016

Στα πλαίσια της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 3 Οκτωβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία αθλητικές δραστηριότητες στον αθλητικό χώρο του Ταυρωπού για όλες τις τάξεις με την εποπτεία των γυμναστριών του σχολείου μας, κ. Μήτσιου Μαρίας και κ. Μονταζιάρα Ευαγγελίας.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλάμβαναν στο πρώτο μέρος επίδειξη τεχνικών ποδοσφαίρου από πρωταθλήτριες της  Α΄ Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου με συμμετοχή των παιδιών τα οποία ενθουσιάστηκαν από τις ικανότητες των αθλητριών και γνώρισαν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Στο δεύτερο μέρος οι τάξεις Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ πραγματοποίησαν κινητικές δραστηριότητες με πλούσιο αθλητικό υλικό του σχολείου χωρίς το άγχος της νίκης καθώς οι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν σε σταθμούς προπόνησης. Οι τάξεις  Ε΄ και ΣΤ΄ πραγματοποίησαν με τη βοήθεια των γυμναστριών τους πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, χωρίς την ανάδειξη νικητή και με προσαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε δημιουργία κολάζ με την εποπτεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων με θέμα "Μη διαδεδομένα αθλήματα".

 

Τη χαρά των Χριστουγέννων μετέδωσαν σήμερα οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας σε όσους παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτούλα μας. Παρουσιάστηκαν τα θεατρικά με τίτλο: «Η γέννηση του Χριστού» και «Το μαγικό φίλτρο των Χριστουγέννων». Η χορωδία τραγούδησε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι ευχήθηκαν Καλά Χριστούγεννα, υγεία, χαρά και ευτυχία. 

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας  συγκέντρωσαν χιλιάδες καπάκια πλαστικών μπουκαλιών . Τα καπάκια παραδόθηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάρκου για να βοηθηθεί ο 26χρονος Γιώργος. Η προσπάθεια όλων μας θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Στα πλαίσια της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 3 Οκτωβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία αθλητικές δραστηριότητες στον αθλητικό χώρο του Ταυρωπού για όλες τις τάξεις με την εποπτεία των γυμναστριών του σχολείου μας, κ. Μήτσιου Μαρίας και κ. Μονταζιάρα Ευαγγελίας.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλάμβαναν στο πρώτο μέρος επίδειξη τεχνικών ποδοσφαίρου από πρωταθλήτριες της  Α΄ Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου με συμμετοχή των παιδιών τα οποία ενθουσιάστηκαν από τις ικανότητες των αθλητριών και γνώρισαν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Στο δεύτερο μέρος οι τάξεις Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ πραγματοποίησαν κινητικές δραστηριότητες με πλούσιο αθλητικό υλικό του σχολείου χωρίς το άγχος της νίκης καθώς οι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν σε σταθμούς προπόνησης. Οι τάξεις  Ε΄ και ΣΤ΄ πραγματοποίησαν με τη βοήθεια των γυμναστριών τους πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, χωρίς την ανάδειξη νικητή και με προσαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε δημιουργία κολάζ με την εποπτεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων με θέμα «Μη διαδεδομένα αθλήματα».

2017

Την Τετάρτη 31/5/2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια όμορφη εκδήλωση με φιλοξενούμενους μαθητές από το 1ο και 4ο Δημ. Σχ. Σοφάδων καθώς και από το 19ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των καινοτόμων προγραμμάτων στα οποία πήραν μέρος οι μαθητές και συγκεκριμένα ιστορίες και παραμύθια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρομανί (διάλεκτος Ρομά). Επίσης έγιναν δραστηριότητες με τραγούδια και ζωγραφική στο προαύλιο του σχολείου και όλοι κεράστηκαν από τον πλούσιο μπουφέ. Τους μαθητές συνόδευαν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, αρκετοί εκπαιδευτικοί, καθώς και οι Διευθυντές των σχολείων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Προϊσταμένη Π.Ε Μητσιάδη Ευθυμία και η Σχολική Σύμβουλος 3ης Περ. Καραγκούνη Αικ.

Από το σχολείο μας πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄τάξης που κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποίησαν το καινοτόμο πρόγραμμα ΄΄Ιστορίες της πόλης΄΄. Μέσα από επισκέψεις, συλλογή πληροφοριών και παραγωγή κειμένων στα Αγγλικά και Ελληνικά, τα παιδιά έμαθαν πράγματα για την ιστορία της Καρδίτσας και των μνημείων της.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος καθώς και της οργάνωσης της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός Αγγλικών Μαστρογιάννη Αικατερίνη, η δασκάλα του Ε1 Πανά Βαρβάρα και ο δάσκαλος του Ε2 Μούστος Γεώργιος. Σημαντική ήταν και η συμβολή των γονέων των μαθητών της Ε΄τάξης που ετοίμασαν διάφορες λιχουδιές για τον μπουφέ.

Η παραπάνω εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές των τεσσάρων σχολείων να δείξουν τη δουλειά τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους.
 Ευχαριστούμε τα παιδιά των σχολείων για την επίσκεψή τους καθώς και τους εκπαιδευτικούς που τα συνόδευαν και ελπίζουμε να υπάρξουν και στο μέλλον ανάλογες προσπάθειες.

Ευρωπαϊκές διακρίσεις για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Μετά τις δύο εθνικές ετικέτες ποιότητας σειρά έχουν οι ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας....Την περασμένη σχολική χρονιά οι μαθητές του Δ2 και ΣΤ2 του 2ο Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συμμετείχαν με επιτυχία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning. Με οδηγό τους την καθηγήτρια Αγγλικών Αθηνά Καζάνα  πραγματοποίησαν δύο διαφορετικά ταξίδια, το πρώτο στους μύθους και τους θρύλους της Ευρώπης και το δεύτερο στον γευστικό κόσμο της μαγειρικής.

Το πρώτο ταξίδι με το Δ2 ονομάστηκε «Mystory-yourstory-ourstory». Η συνεργασία  έγινε με την Τουρκία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Η κάθε χώρα επέλεξε τη δική της παραδοσιακή ιστορία για να την παρουσιάσει μέσα στην τάξη. Οι μαθητές του σχολείου επέλεξαν το μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» και ξεκίνησαν! Αντάλλαξαν διαβατήρια με το παραδοσιακό ταχυδρομείο παρουσιάζοντας τον εαυτό τους, κατασκεύασαν τα δικά τους λογότυπα και απέσπασαν  το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε άλλα 20 με τον «Κήπο του eTwinning»! Ζωγράφισαν το μύθο τους και τον αφηγήθηκαν στην τάξη και στους νέους τους συμμαθητές στο διαδίκτυο στα Αγγλικά. Ψήφισαν, έγραψαν τα συναισθήματά τους για τη γιορτή της μητέρας και γενικά γνώρισαν άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες!

Το ΣΤ2 υλοποίησε το πρόγραμμα «Sweetandspicy» ενσωματώνοντας τη μαγειρική στο μάθημα. Από τις ελληνικές συνταγές ταξίδεψαν γευστικά στις μακαρονάδες της Ιταλίας, τις κρέπες της Γαλλίας, την πολίτικη κουζίνα, τα περίεργα γλυκά της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Κάνοντας χρήση των εργαλείων της νέας τεχνολογίας συστηθήκανε, παρουσιάσανε την πόλη τους, το σχολείο τους, τις παραδοσιακές τους γεύσεις, αντάλλαξαν καρτ  ποστάλ, πασχαλινές κάρτες, ντυθήκανε καρναβάλια. Έφτιαξαν στην τάξη σαλάτες, μωσαϊκό με σοκολάτα και cupcakes με πρωταγωνιστές το καρύδι και την κανέλλα! Και το ταξίδι έκλεισε με τον ελληνικό γύρο με πίτα! Και όλα αυτά σε άμεση σύνδεση με την Τουρκία και φυσικά στην Αγγλική γλώσσα! Επίσης, δημιούργησαν το δικό τους  e-cookerybook, δηλαδή βιβλίο μαγειρικής, το οποίο περιελάμβανε τις συνταγές όλων των χωρών με τις οποίες έγινε η συνεργασία.

Τόσο η Εθνική όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή απέστειλαν στο 2ο Δημοτικό τα συγχαρητήριά τους με email s:

«Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας του στα έργα eTwinning "My story -your story -our story" και ?Sweetandspicy?. Αυτό σημαίνει πως η εργασία σας, η εργασία των μαθητών και του σχολείου σας έχει αναγνωριστεί στο  υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαν αποτέλεσμα, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό το οποίο μπορείτε να επισυνάψετε στην ιστοσελίδα σας και να το εκθέσετε σε μία περίοπτη θέση στο σχολείο σας. Επίσης, το έργο σας θα εμφανιστεί σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης στο www.etwinning.net.»

https://www.storyjumper.com/book/showframe/28831886/Sweet-and-spicy#

Στο παρελθόν ταξίδεψαν οι μαθητές της Β΄ τάξης τους γονείς και όλους τους παρευρισκόμενους στις 14/6/2017.Το πρόγραμμα με τίτλο το ταξίδι της μουσικής. υλοποιήθηκε στο μάθημα της θεατρικής αγωγής από την εκπαιδευτικό Δήμητρα Δέδε και σε συνεργασία με τις υπεύθυνες εκπ/κους Αποστολοπούλου Ιωάννα, Ζωγράφου Βασιλική και Μπίκου Ευαγγελία .Η παρουσίαση περιελάμβανε θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς, βαλς, ταγκό, τουίστ, γιάνκα, ζεϊμπέκικα, ντίσκο και άλλα πολλά.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημ.Σχ.Καρδίτσας, με την καθοδήγηση των εκπ/κών: Τσάβαλου Αναστάσιου, Λάππα Αννέτας και Γιαννέλου Νίκου, αποχαιρέτησαν το Δημοτικό με μια υπέροχη γιορτή, που περιελάμβανε τη θεατρική παράσταση “Οι Θεοί επιστρέφουν” καθώς και τραγούδια.

Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, περνώντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά μηνύματα.

Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο επόμενο σχολικό τους ταξίδι, να έχουν υγεία, και να κάνουν πάντα στη ζωή τους φωτισμένες επιλογές.

2018

Οι μαθητές της Α' και Β' τάξης επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων. Ο υπεύθυνος κύριος Αντώνης Λάσδας μας ξενάγησε στο χώρο και μίλησε στα παιδιά για τα αντικείμενα και την ιστορία τους. Τα παιδιά γνώρισαν τις ομορφιές του χωριού και έπαιξαν στην πλατεία. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων: Α'1 Αποστολοπούλου Ιωάννα,  Α'2 Ζωγράφου Βασιλική Β'1 Μούστου Γιαννούλα, Β'2 Κόφφα Πολυξένη.

Χορός, γέλια, διασκέδαση... για την Αποκριά, από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τμημάτων του 2ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας, με μεταμφιέσεις που εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους.

Εκδρομή Ε΄ τάξης στην Αθήνα Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Η Ε΄τάξη του σχολείου μας πέρασε μια καταπληκτική μέρα στην Αθήνα. Πρώτος σταθμός το Πλανητάριο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Ζήσαμε τη μαγεία του διαστήματος, παρακολουθώντας το εκπ/κό πρόγραμμα «Παράξενοι Πλανήτες. Ταξιδέψαμε στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και γνωρίσαμε τους δορυφόρους τους.

Αφού γευματίσαμε στην Πλάκα και περιηγηθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, καταλήξαμε στο βράχο της Ακρόπολης. Προπύλαια, Ερέχθειο – Καρυάτιδες, Παρθενώνας. Νιώσαμε δέος! Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, που έχει προσφέρει στον κόσμο πολλά! Ελλάδα κοιτίδα πολιτισμού!

Στις μέρες μας τα παιδιά ασχολούνται καθημερινά με το διαδίκτυο είτε για εκπαιδευτικούς είτε για ψυχαγωγικούς λόγους. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας προσπάθησε να ενημερώσει τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων για την ασφαλή πλοήγηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου. Στόχος η προστασία των παιδιών τόσο από τις παγίδες που κρύβει ένα απλό ιντερνετικό παιχνίδι και από τους κινδύνους που εγκυμονεί η πλήρης διαφάνεια των προσωπικών στοιχείων, όσο και από το cyberbullying.

Η πρώτη δράση μας έλαβε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου 2018.Η διευθύντρια του σχολείου κ. Αριστέα Παπαδημητρίου και η εκπαιδευτικός των Αγγλικών κ. Αθηνά Καζάνα προσκάλεσαν στο σχολείο μας τον κ.ΝίκοΓούσια,ανθυπαστυνόμο από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Εικόνες, προβολές βίντεο και αμέτρητες ερωτήσεις κατέκλυσαν την αίθουσα!Έτσι μέσα από μια παραστατική και ειλικρινή συζήτηση τα παιδιά έγιναν γνώστες για τις διαστάσεις του σύγχρονου αυτού προβλήματος.

Η δεύτερη δράση μας ήταν η επίσκεψή μας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας στις 2 Μαϊου.Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων κ.Μούστος Γιώργος, κα. Βαρβάρα Πανά, κα.Γκουσιάρη Πωλίνα, κα.Άννα Ρουμελιώτη, κα. Νικολέτα Πολύζου και κα. Αθηνά Καζάνα συνόδεψαν τους μαθητές των τμημάτων τους.

Η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η κα. Όλγα Γαλάνη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είχαν διοργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.Το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο καθ’όλη τη διάρκεια.Μέσα από προβολές σχολικών βίντεο και απαντήσεις στις απορίες των παρευρισκόμενων μαθητών, όλοι γίναμε κοινωνοί της σύγχρονης πραγματικότητας : Τοδιαδίκτυο είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η ορθή χρήση του όμως μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει!

  Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2018

Την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους 2017-18 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρου του σχολείου μας μια σειρά εκδηλώσεων που περιελάμβανε μοντέρνο χορό, χορευτικές επιδείξεις, τραγούδι, μουσικά όργανα και πολύ παιχνίδι!

Η αρχή έγινε με τους μικρούς μαθητές μας των τάξεων Α’ και Β’ τη Δευτέρα 11/6. Παιχνίδια με κώνους, μπάλες, στεφάνια, εμπόδια!Το σχολείο κατακλύστηκε από παιδικές φωνούλες και πολύχρωμα μπαλόνια!Και στο τέλος τα παιδιά μας ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι με πολύχρωμα γράμματα με την υπεύθυνη γυμνάστρια των τμημάτων κα.Μαρία Μήτσιου!

Η συνέχεια δόθηκε την Τετάρτη 13/6 με τις μεγάλες τάξεις Ε’ και ΣΤ’. Οι μαθητές επιδόθηκαν στο χορό!Από ζεμπέκικο μέχρι μοντέρνο χορό και ρυθμική! Η χορωδία του κ Νίκου Γιαννέλου επίσης είπε τα δικά της καλοκαιρινά τραγούδια πλαισιωμένη από μουσικά όργανα που έπιαζαν οι μικροί μαθητές. Η Χριστιάνα Παππά έπαιξε βιολοντσέλο, η Λίλυ Κοτρώτσιου, η Ιωάννα Μαντζιαρλή και ο Βαγγέλης Χαλιανδρός αρμόνιο, ο Μιλτιάδης Γαζέτας και ο Δημήτρης Κατσακιώρης μπουζούκι, ο Απόστολος Καλαμάρας, η Μαρία Παπανικολάου, η Δέσποινα Κουλουκύθα και η Κατερίνα Πετρινιώτη φλογέρα. Παιχνίδια με χρωματιστά νερομπάλονα και χαρτοπετσέτες, κόκκινο και μπλε νερό και δεμένα πόδια πρόσφεραν πολύ γέλιο!

Την τιμητική τους όμως είχαν οι απόφοιτοι της έκτης τάξης. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών ετοίμασαν ένα πάρτι έκπληξη! Η αίθουσα εκδηλώσεων στολίστηκε, ετοιμάστηκε ένας μεγάλος μπουφές και τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο αφιερωμένα σ’αυτά από την παιδική τους ηλικία μέχρι την αποφοίτηση του δημοτικού. Η εκδήλωση έκλεισε με χορό, τραγούδια, πινιάτες και τα αναμνηστικά δώρα του Συλλόγου.

Την Πέμπτη 14/6 τη σκυτάλη πήραν οι τάξεις Γ’ και Δ’ .Οι γυμναστές των τμημάτων, Παναγιώτης Λάππας και Σωτήρης Κυριαντζής ετοίμασαν τσουβαλοδρομίες, κουβάδες με νερό, ποτήρια με νερό και υπέροχα παιχνίδια με εμπόδια και κώνους! Ο ανταγωνισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του!

Το εκπαιδευτικό προσωπικό και η διευθύντρια κα Αριστέα Παπαδημητρίου εύχονται σε όλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με υγεία και πολλά χαμόγελα!

2019

 

Οι τάξεις μας

Λίγο πριν την έλευση των Χριστουγέννων

Λίγο πριν την έλευση των Χριστουγέννων, οι μαθητές μας μπήκαν στο πνεύμα των γιορτών μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας. Με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και κάρτες. Πολύχρωμα χαρτόνια, χρυσά αστέρια, κόκκινες κορδέλες και ασημόσκονη παντού!

Επίσης, τα παιδιά του Ε’2 έφτιαξαν με την καθηγήτρια Αγγλικών, κα Κατερίνα Μαστρογιάννη, τα γνωστά σε όλους crackers που έχουν τις ρίζες τους στην Αγγλία.

Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς ζύμη; Και βέβαια όχι!!!Τα πρωτάκια μας και το τμήμα Δ’2 με τη βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών, κα Καζάνα Αθηνάς, ζύμωσαν και έπλασαν τον Gingerbreadman, τον ελληνικό μπισκοτένιο! Επίσης, έγινε προβολή και θεάτρου Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης γιατρός».

Οι δραστηριότητες έκλεισαν με τα παιδιά-δωράκια του Γ’1 και τα καλικατζαράκια του Γ΄2!Η θεατρολόγος, κα Χριστίνα Κρίθαρη, με τη βοήθεια των μαθητών προετοίμαζε όλη την εβδομάδα τα κοστούμια χρησιμοποιώντας χρώματα, μπογιές, κλωστές και λινάτσα! Τα μεταμφιεσμένα παιδιά εισέβαλαν στις αίθουσες και ξεσήκωσαν τους μαθητές με τα τραγούδια και τις ευχές τους για το Νέο Έτος!

Η γιορτή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή όλων των παιδιών και των εκπαιδευτικών! Χριστουγεννιάτικες νότες, χορός και καραμέλεςκατέκλυσαν όλο το σχολείο!

Καλή χρονιά σε όλους τους γονείς και τους μαθητές μας!

 

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας! Μάσκες,φαγητό και χορός,χορός,χορός!!!

 

                                                 

ΜΕΡΑ ANDI-BULLYING

 Μέρα κατά του bullying ήταν η 6η Μαρτίου για το 2ο Δημοτικό Σχολέιο Καρδίτσας και ολόκληρη η μέρα αφιερώθηκε σ' αυτόΣτις μεγάλες τάξεις προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους και video. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Καμπανέλα, δασκάλα ειδικής αγωγής και Αθηνά Καζάνα, καθηγήτρια Αγγλικών.Στην πρώτη τάξη η κα Καμπανέλα αφηγήθηκε το παραμύθι "Δωσ’ μου το χέρι σου" και ακολούθησε συζήτηση και ζωγραφικήΕνώ οι Β' και Γ' τάξεις, καθώς και το τμήμα Δ2΄ ζωγράφισαν με δαχτυλομπογιές το δέντρο της ειρήνης και τα λουλούδια της αγάπης. Τέλος, τα παιδιά σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης στο προαύλιο του σχολείου.

Και ποιος δεν ανατρίχιασε σ'αυτή τη σχολική γιορτή για το 1821! Παρακολουθήσαμε τις βιογραφίες των ηρώων του '21 μέσα από χιουμοριστικά και όχι μόνο δρώμενα του ΣΤ'2, τις Μεσολογγίτισες του ΣΤ'1 να χορεύουν ροκ στην Έξοδο του Μεσολογγίου και τις Σουλιώτισσες του ΣΤ'3 να πηδούν στο γκρεμό. Τα κλεφτόπουλα να αφηγούνται γεγονότα ανάμεσά μας. Δημοτικοί χοροί και τραγούδια πλαισίωσαν αυτή τη διαφορετική γιορτή! Τον λόγο εκφώνησε η εκπαιδευτικός των Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα. Επίσης, μας τίμησε με την παρουσία της η Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κα. Μητσιάδη Έφη. Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής, κα Χριστίνα Κρίθαρη, για αυτή την παράσταση που θα μείνει στις καρδιές όλων μας! Συγχαρητήρια στον κ.Νίκο Γιαννέλο, καθηγητή Μουσικής,στον κ.Σωτήρη Κυριαντζή, γυμναστή και στις εκπαιδευτικούς των τμημάτων κα Πωλίνα Γκουσιάρη, κα.Γιάννα Μούστου και κα.Νικολέτα Πολύζου για τη συμβολή τους. Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους μικρούς μας ηθοποιούς-μαθητές της ΣΤ'τάξης

Θέρμα συγχαρητήρια σε όλους μαθητές του σχολείου μας για την άψογη εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου!!!Εκπροσωπήσατε άξια το σχολείο και κάνατε όλους υπερήφανους!

 3/4/2019, ημέρα καθαρισμού του περιβάλλοντος και το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά! Οι μαθητές των τμημάτων Α'1,Α'2 και Ε'2,με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Αναστάσιο Τσάβαλο, Νίκο Γιαννέλο ,Αριστέα Μουσιώλη και Αθηνά Καζάνα, οδηγήθηκαν σε κοντινό πάρκο και ανέλαβαν δράση !Γάντια, σακούλες σκουπιδιών και το πάρκο έλαμψε!

Την Τετάρτη,17 Απριλίου 2019 το ΣΤ'1 του σχολείου μας επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά της πόλης μας .Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος eTwinning και συγκεκριμένα στο project "Healthy food recipes". Οι μαθητές μας με την δασκάλα τους Γκουσιάρη Πωλίνα και την εκπαιδευτικό των Αγγλικών ,Καζάνα Αθηνά, μίλησαν για την υγιεινή διατροφή, ονομάτισαν τα φρούτα και τα λαχανικά στην Αγγλική γλώσσα και συνομίλησαν με πωλητές της λαϊκής αγοράς, ακόμα και στα Αγγλικά! Έπειτα, επισκέφτηκαν και ένα γνωστό κατάστημα με ζαχαρωτά και σοκολάτες και υπέδειξαν τις διαφορές ανάμεσα στην υγιεινή και ανθυγιεινή διατροφή.

2020

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του προγράμματοςErasmus.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος Eco-ussupport το τμήμα ΣΤ’1 του σχολείου μας επιδόθηκε σε παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια! Κρυφτό, κυνηγητό, μήλα, κοκορομαχίες, διελκυστίνδα, ρολόι και κουτσό ταξίδεψαν μέχρι την Εσθονία, την Ιταλία, την Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Τουρκία!

 

 Τα τμήματα Στ1 και Στ3 της έκτης τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο Funny Learning with Flipped Classroom που υλοποιείται την ώρα του μαθήματος των Αγγλικών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι καθηγήτριες Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα, η κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου και η δασκάλα Βασιλική Ζωγράφου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

SaferInternet4Kids.gr

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και συγκεκριμένα όλα τα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης  συμμετείχαν στην Εκδήλωση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 που συνδιοργανώθηκε φέτος από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν λεπτομερώς και εκτενώς για την υπερβολική ενασχόληση, για τους κινδύνους που κρύβει η περιήγηση στο διαδίκτυο, την απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων, το λεγόμενο εκφοβισμό ή αλλιώς  “cyberbullying”  και το  ψάρεμα -“phishing”. Επίσης, έλαβαν συμβουλές για μία όσο το δυνατόν ασφαλέστερη πλοήγηση, καθώς και για τα θετικά και τα αρνητικά της τηλεκπαίδευσης εν καιρώ πανδημίας.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές κα Παρασκευή Φραγκοπούλου, κ Κοσμά, κ Μιχάλη Παρασκευά, Συντονιστή Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κα Κατερίνα Ψαρουδάκη, κα Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κ Μάριο Αθανασίου, ηθοποιό και κα Νατάσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια.

Το τμήμα Δ3 της τετάρτης τάξης του σχολείου μας συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο EcoTwinners at Camplimate που υλοποιείται την ώρα του μαθήματος των   Αγγλικών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η καθηγήτρια Αγγλικών, κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου. Μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Πολωνία μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή με την έννοια της οικολογίας, έμαθαν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, σκέφτηκαν τρόπους για να σώσουν το περιβάλλον, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, σε ενημερωτικές   συναντήσεις, και επικοινώνησαν με μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες.

 

Τα τμήματα Δ3 και Στ3 του σχολείου μας συμμετείχαν σε τρία προγράμματα eΤwinning που υλοποιήθηκαν την ώρα του μαθήματος των   Αγγλικών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών, κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου και πολύτιμη η συνδρομή του μουσικού του σχολείου κ Νικολάου Γιαννέλου. Τα προγράμματα είχαν σχέση με τη μουσική "CATCH THE MUSIC", με το σχολείο "I AM HAPPY I AM AT SCHOOL" και με την ανταλλαγή καρτών "POSTCARDS FROM THE WORLD 2021". Μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πολωνία κ.α. μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στα αγγλικά, στη μουσική, στα ψηφιακά εργαλεία, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, σε ενημερωτικές   συναντήσεις, επικοινώνησαν με μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες.

2021

Δείτε εδώ το σχέδιο δράσης του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2021-22 όσον αφορά τα Εργαστήρια Δεδιοτήτων.

Μία ακόμη διάκριση για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 οι εκπαιδευτικοί των Αγγλικών κα Αθηνά Καζάνα και η δασκάλα κα Ζωγράφου Βασιλική με το τμήμα ΣΤ'2, καθώς και η κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου με το ΣΤ'3, πραγματοποιήσαν ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο "Funny Learning with Flipped Classroom" ή αλλιώς «Ανεστραμμένη Τάξη». Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας αγαστής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Αλβανία, την Κροατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα νέο διδακτικό μοντέλο διδασκαλίας, κατά το οποίο ο εκπαιδευτικός στέλνει στο σπίτι του μαθητή το θεωρητικό κομμάτι του μαθήματος, συνήθως μέσω ενός ελκυστικού, διαδραστικού βίντεο το οποίο ο μαθητής μελετάει στον δικό του ρυθμό. Αξιοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα του eTwinning, ο εκπ/κος καταγράφει τις απαντήσεις του μαθητή στο διαδραστικό βίντεο και παίρνει ανατροφοδότηση πριν κάνει το μάθημα στην τάξη. Έτσι, μέσα στην τάξη υπάρχει περισσότερος χρόνος για ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές δραστηριότητες ώστε να εφαρμοστεί η νέα γνώση.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, διότι ολοκλήρωσαν το απαιτητικό αυτό έργο εν μέσω τηλεκπαίδευσης και ευχαριστίες προς τους γονείς τους για τη βοήθεια που τους προσέφεραν. 

Δείτε εδώ την έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2020-21.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, στα πλαίσια του  προγράμματος Erasmus+ 229 "Digital society-may the force be with us!" την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 επισκέφτηκε την πόλη των Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα το Δήμο Τρικκαίων. Τους μαθητές των τμημάτων Ε'2 και ΣΤ΄1, υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, κ.Θανάσης Μιχαλάκης,ο οποίος τους παρουσίασε πως έχει αλλάξει η καθημερινή ζωή των Τρικαλινών με την ορθή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Το πρόγραμμα αυτό, λοιπόν,  σχετίζεται επίσης με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από τη νέα γενιά και τη μετάδοσή της στους ηλικιωμένους. Συμμετέχουν σ'αυτό οι χώρες Ελλάδα και  Πολωνία, δηλαδή οι πόλεις Καρδίτσα και Γκντύνια. Η υπεύθυνη του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός κα Αθηνά Καζάνα, εκπαιδευτικός Αγγλικών, σε συνεργασία με τη δασκάλα κα Βασιλική Ζωγράφου. Παρούσες ήταν και οι εκπαιδευτικοί κα Μπίκου Ευαγγελία, δασκάλα,  κα Μήτσιου Μαρία, γυμνάστρια, καθώς και οι προσκεκλημένοι συντονιστές από την Πολωνία, Elzbieta Klinska και Magdalena Kucharska-Rzeppa.

Η επίσκεψη έκλεισε με μια μαγική περιήγηση στον πανέμορφο και απαράμιλλο "Μύλο των Ξωτικών".

Σας ευχαριστούμε για όλες τις ευκαιρίες που μας δώσετε για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την αναμφίβολα αξιέπαινη πόλη! Η επίσκεψή μας σίγουρα θα επαναληφθεί!

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, στα πλαίσια υλοποίησης του νέου εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KΑ 229-062386_3 με τίτλο "Eco-us support" (προστατέψτε το περιβάλλον), συμμετείχε με επιτυχία στη διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία από τις 4 έως τις 9 Νοεμβρίου 2019 και συγκεκριμένα στην πόλη Kohtla-Järve.

Τα σχολεία-εταίροι που επίσης συμμετείχαν ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Εσθονία.

Αρχικά έγινε υποδοχή και καλωσόρισμα όλων των αποστολών από μέλη του σχολικού συμβουλίου του εσθονικού σχολείου καθώς και από εκπροσώπους του Δήμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, για την προτεραιότητα των επενδύσεών τους, για την παιδεία και για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τους, ονομάζοντας έτσι την Εσθονία "Ψηφιακό κράτος".

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε νηπιαγωγεία και σχολεία διαπιστώνοντας έτσι τις οργανωμένες κτηριακές τους εγκαταστάσεις.

Εκεί παρακολουθήσαμε θεατρικά δρώμενα από τους μικρούς μαθητές με υπέροχες ενδυμασίες από ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και το ενδιαφέρον μάθημά τους, τη Ρομποτική.

Παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες όλων των χωρών- εταίρων δράσεις που έχουν σχέση με το σχολείο, τη χώρα και την τοπική κοινότητα.

Υλοποιήθηκε ακόμη διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου λογότυπου (logo) του προγράμματος, τα οποία λογότυπα είχαν ήδη επιμεληθεί οι μαθητές των σχολείων.

Παράλληλα γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων, θαυμάσαμε χώρους ενδιαφέροντος της περιοχής, γευτήκαμε τοπικές γεύσεις και εδέσματα και ανταλλάξαμε απόψεις, ιδέες και πληροφορίες, τόσο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσο και για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια αυτής της κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία, όπως στο μουσείο υγείας του Ταλίν καθώς και σε ιστορικά και σε πολιτιστικά μνημεία κληρονομιάς της Εσθονίας, όπως το κάστρο της πόλης Νάρβα με τον υπέροχο πύργο στον ποταμό Νάρβα στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας.

Επίσης οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί όλων των αποστολών προχωρήσαμε και στον λεπτομερή σχεδιασμό του προγράμματος, στις ημερομηνίες των μετακινήσεων αλλά και στην καταγραφή των δραστηριοτήτων και των υποχρεώσεων όλων των εταίρων. Η επόμενη κινητικότητα θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη μας, την Καρδίτσα, στις αρχές Μαρτίου.

Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ των εταίρων και με την απονομή των πιστοποιητικών κινητικότητας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Συνολικά ήταν μια εκπληκτική εμπειρία!

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν η Διευθύντρια του Σχολείου, Αριστέα Παπαδημητρίου, η καθηγήτρια Αγγλικών, Αθηνά Καζάνα και η εκπαιδευτικός, ΠΕ 70 Γκουσιάρη Πολυτίμη.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας υποδέχτηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο από τη Γκντύνια της Βόρειας Πολωνίας. Η διευθύντρια, Αριστέα Παπαδημητρίου, και η εκπαιδευτικός Αγγλικών, Αθηνά Καζάνα, καλωσόρισαν τις καθηγήτριες Elzbieta Klinska και Magdalena Kucharska-Rzeppa με 9 μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο τους, πραγματοποιώντας την τρίτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus“Digitalsociety-maytheforcebewithus!

Ξεναγήθηκαν στην αρχαία μας κληρονομιά και ιστορία μέσα από την επίσκεψή μας στο Μουσείο της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, το Θέατρο του Διονύσου και την Πλατεία Συντάγματος. Επισκέφτηκαν τα Μετέωρα με τα σκαρφαλωμένα στους βράχους μοναστήρια και το Βαρούσι της πόλης των Τρικάλων. Με τον «Μαύρο Καβαλάρη», Νικόλαο Πλαστήρα, ταξίδεψαν μέχρι το ομώνυμο φράγμα και περπάτησαν μέσα στα στενά δρομάκια από τα όμορφα χωριά μας.

 

Το Καρδίτσα- Γκντύνια 2-2 θα γίνει στις 29 Νοέμβρη, όταν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού θα πραγματοποιήσουν τη δική τους επίσκεψη στη Γκντύνια!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμαρχο Καρδίτσας, κ Βασίλη Τσιάκο, για την ευγενική προσφορά γεύματος στην τοπική ταβέρνα “Ψeatopolis”, τον χορευτικό όμιλο Καλλίχωρο και συγκεκριμένα την πρόεδρό του, κα Βάσω Καραπάνου, για την προσφορά παραδοσιακών φορεσιών και τον κ Θανάση Μιχαλάκη, ιστορικό και δημοσιογράφο από το Δήμο Τρικκαίων για τη λεπτομερή ξενάγησή του στην Παλιά Πόλη.

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus “Digitalsociety-maytheforcebewithus!” η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κα Αριστέα Παπαδημητρίου και η καθηγήτρια Αγγλικών κα Αθηνά Καζάνα πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πόλη Γκντύνια της Βόρειας Πολωνίας από τις 4 έως τις 8 Οκτώβρη. Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το συνεργαζόμενο σχολείο , 6ο Δημοτικό Σχολείο Γκντύνιας, και συγκεκριμένα την καθηγήτρια Αγγλικών, κα ElzbietaKlinska, και τη Βιολόγο, κα Magdalena Kucharska-Rzeppa. Αφού γνωρίστηκαν με τους υπόλοιπες συναδέλφους εκπαιδευτικούς εκεί και τους μαθητές τους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, περιηγήθηκαν στη σχολική τους μονάδα και τις προηγμένες κτηριακές εγκαταστάσεις. Γνώρισαν το εκπαιδευτικό τους σύστημα και τον τρόπο διδασκαλίας τους σε διάφορα μαθήματα ενδιαφέροντος.

Επίσης, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία της νεοσύστατης και παραθαλάσσιας αυτής πόλης της Βαλτικής, συμμετείχαν σε οργανωμένη ξενάγηση στα πιο διάσημα αξιοθέατα, μνημεία και το τεχνητό λιμάνι της Γκντύνια. Έμαθαν για τους Ιθαγενείς Πολωνούς, τους Kashubians, το διωγμό τους από τους Σοβιετικούς και την απέλασή τους στη Σιβηρία. Τέλος, περιηγήθηκαν από ξεναγό στις γειτονικές, πανέμορφες, πόλεις Sopotκαι Gdansk και αποκόμισαν γνώσεις και νέες εμπειρίες.

Μέσα από αυτή τους την επίσκεψη προετοίμασαν το έδαφος, γνώρισαν την περιοχή και έκαναν τους απαραίτητους κανονισμούς και διευθετήσεις για την επόμενη επίσκεψή τους, που αυτή τη φορά θα είναι με 6 μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας!