2015

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τελική γιορτή του σχολείου. Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουνίου. Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε δύο θεατρικά της ΣΤ΄ τάξης  με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο. Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν η εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής κ. Καραμίντζου Χριστίνα, οι δάσκαλοι των τμημάτων, Νίκη Παπαδάκη και Κουρκούνας Δημοσθένης.

Συμμετείχαν επίσης τα τμήματα της Β΄ τάξης με θεατρικά που αφορούσαν στην Ευέλικτη ζώνη. Το πρόγραμμα των δύο τμημάτων είχε θέμα τη διατροφή και το πρόγραμμα του άλλου τμήματος είχε θέμα τους Μήνες και τις εποχές. Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν οι εκπαιδευτικοί Λάππα Αννέτα, Μούστου Γιαννούλα, Ρίτσα Βαΐου, Τζένη Κόφφα και Μήτσιου Μαρία.

Με το σύνθημα "Τίποτα δεν πάει χαμένο" και με περίσσια όρεξη, μαθητές και εκπαιδευτικοί στόλισαν με απλά υλικά τις λαμπάδες που προμηθεύτηκε η δ/νση του σχολείου, καταλήγοντας σε υπέροχες και συνάμα πρωτότυπες δημιουργίες, που δόθηκαν σε όλα τα παιδιά ενόψει των ημερών του Πάσχα.

 Η Δ/νση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο

 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 και η Ανάσταση του Χριστού να πλημμυρίσει τις καρδιές των ανθρώπων.

 

Στις 21 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη και με αφορμή την απουσία των κοριτσιών από το σχολείο λόγω του εθίματος των Λαζαρίνων, διοργανώθηκε πρωτάθλημα σκακιού στο χώρο του σχολείου, με την επίβλεψη του δάσκαλου σκακιού του Φυσιολατρικού Ομίλου Καρδίτσας (ΦΟΚ) κ. Μαρκαντώνη Βασίλη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Από τους αγώνες προέκυψε εν μέρη και η ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας στο επόμενο Μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού, αφού θα συμπληρωθεί και από τα κορίτσια που θα πρωτεύσουν σε αντίστοιχους αγώνες που θα διοργανώσουμε μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το Σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα Let’s do it 2016.

Σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας και τον αντιδήμαρχο κ. Αντωνίου έγιναν δράσεις οι οποίες εντάσσονται στην εβδομάδα εθελοντισμού. Τα τμήματα της Β΄ τάξης , της Α΄ τάξης και το τμήμα Ε2 καθάρισαν τους χώρους της πλατείας Ακαδημίας και το χώρο γύρω από το σχολείο. Τα τμήματα της Α ? τάξης έβγαλαν και συνθήματα για τη δράση αυτή , όπως :

Είμαστε το μέλλον

Είμαστε η ζωή

Θέλουμε μια πόλη

Καθαρή!

Ώρα για δράση!

Όμορφη να γίνει πάλι η πόλη

Μεγάλοι και μικροί μαζί

Να καθαρίσουμε την πόλη!

Ονειρευόμουν μια ζωή

Σε ναι πόλη καθαρή!

Μοναδική εμπειρία μάθησης, δημιουργίας και χαράς δόθηκε στους μαθητές της ΣΤ ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας το οποίο φιλοξένησε μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων την Πέμπτη 14 Απριλίου. Η επίσκεψη των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας «Οι γειτονιές του Κόσμου» με υπεύθυνη τη  δασκάλα του τμήματος κα. Παπαδάκη Ανδρονίκη σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας των δύο σχολείων κ. Μαστρογιάννη Αικατερίνη, κ. Πολυξένη Πανταζοπούλου , κ. Ευαγγελία Κανούτα και τον εκπαιδευτικό Μουσικής του 2ου δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Νικόλαο Γιαννέλο.

Η Διεύθυνση του Σχολείου καλωσόρισε τα παιδιά  τα οποία ξεναγήθηκαν στο χώρο, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στα πειράματα Φυσικής, διασκέδασαν με μουσικοκινητικές δραστηριότητες και τραγούδησαν με τη χορωδία του τμήματος.

Έπειτα ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου. Τέλος, όλα τα παιδιά σχεδίασαν αφίσα όπου αντάλλαξαν μηνύματα και ευχές φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο σχολείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρετίσθηκαν ευχαριστημένοι και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν σύντομα.

 «Μια φορά κι έναν καιρό

Σ΄ ένα όμορφο σχολειό 

Κάνανε μια γιορτή ξεχωριστή 

Στου σχολείου την αυλή! 

Μαζευτήκαν όλα τα «πρωτάκια» 

Που φτιάξαν τα γραμματάκια 

Να χορέψουνε μαζί 

Στης αλφαβήτας την τρελή τρελή γιορτή!!! 

Τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού χορεύουν σαν ψιχάλες βροχής ακούγοντας απ΄ τα μελοποιημένα ποιηματάκια του Ιωαννίδη «Λάχανα και χάχανα» το τραγούδι «Η Χιονένια και η Συννεφένια».

Κατόπιν, έχοντας κάθε παιδί ένα γράμμα κεφαλαίο ή μικρό, ψάχνει να βρει το ταίρι του και χορεύουν ακούγοντας της Ρ. Μπουμπούρη το CD από το βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ»

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Μίλησε στα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης για το περιεχόμενο του βιβλίου του, το οποίο σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα. Αναφέρθηκε στο βιβλίο του με τίτλο «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», αλλά και για τη γνωριμία του με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου. Τα παιδιά συγκινήθηκαν από τις διηγήσεις του συγγραφέα, στον οποίο έκαναν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τον ήρωα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας μας χάρισε δύο βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου, το ένα ήταν «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» και το άλλο με τίτλο «Ο κουρσάρος της Πρώτης»

Την Πανελλήνια ημέρα σχολικού Αθλητισμού γιόρτασαν τα παιδιά του σχολείου μας στον Αθλητικό Χώρο του Ταυρωπού Καρδίτσας με παιχνίδια, σκυταλοδρομίες και αγώνες.

Στις 15/10/2015 το ΣΤ1 τμήμα του σχολείου μας με τη δασκάλα τους κα. Παπαδάκη επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Ο κόσμος του Δημήτρη Γιολδάση". Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για τους μικρούς μαθητές.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας. Τα παιδιά της Γ΄ τάξης παρουσίασαν καταπληκτικά θεατρικά σε σκηνοθεσία της καθηγήτριας θεατρικής αγωγής κ. Καραμίντζου Χριστίνας. Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων, κ.Γκουσιάρη Πολυτίμη, Λάππας Βασίλειος και Μπίκου Ευαγγελή ασχολήθηκαν με τις πρόβες των θεατρικών καθώς και με τα κοστούμια. Ο καθηγητής εικαστικών του σχολείου μας, κ. Λιάπης Αχιλλέας επιμελήθηκε τα σκηνικά, ο μουσικός κ. Γιαννέλος είχε τη μουσική κάλυψη της γιορτής. Η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαστρογιάννη Κατερίνα ανέλαβε τις προσκλήσεις και την επιμέλεια των προγραμμάτων , ενώ η εκπαιδευτικός κ. Καζάνα Αθηνά παρουσίασε τη Γέννηση του Θεανθρώπου στα Αγγλικά. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικό των κοριτσιών των τμημάτων Ε1, Ε2 και ΣΤ1 το οποίο επιμελήθηκε η δασκάλα κ. Παπαδάκη Ανδρονίκη.

Τη γιορτή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. κ. Τιμόθεος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη Ευθυμία, ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας κ. Κωτούλας Βασίλειος,   οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Αντωνίου Σωτήριος και Γεννάδιος Ιωάννης ,καθώς και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας κ. Σβάρνας Ιωάννης.

Δείτε εδώ την πρόσκληση που έφτιαξαν τα παιδιά σε συνεργασία με τους δασκάλους τους.

Τελειώνοντας την πρώτη ενότητα της Γλώσσας, «Η παρέα», τα παιδιά έγραψαν με χρωματιστές κιμωλίες τα γράμματα που έμαθαν και λεξούλες στο δάπεδο της αυλής. Διαβάσαμε ποιήματα για τα γράμματα απ΄ το βιβλίο της Ρ.Μπουμπουρή «Μια τρελή τρελή ΑΒ» και κάναμε τους Ίκαρους αφού διαβάσαμε το βιβλίο του Φ. Μανδηλαρά «Δαίδαλος και Ίκαρος»

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και του προγράμματος με θέμα «Ποιοι αποφασίζουν για μας και τι αποφασίζουν» τα παιδιά της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της πόλης όπου ενημερώθηκαν για θέματα Λειτουργίας του Δήμου από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεννάδιο.

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Δάσος-Πηγή ζωής» οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τις ωφέλειες του δάσους, την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Στη συνέχεια περπάτησαν στα μονοπάτια του δάσους της περιοχής και γνώρισαν από κοντά τις ομορφιές του δάσους.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μανιταριών επισκέφθηκαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας. Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να θαυμάσουν τα διάφορα είδη μανιταριών και να ξεναγηθούν στο μουσείο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στην Καλαμπάκα.

Το σχολείο μας επισκέφθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο οποίος σε συνεργασία με την Ε.Π.Σ. Καρδίτσας και τον πρόεδρό της κ. Μανώλη Παλάσκα και με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη χάρισαν μπάλες ποδοσφαίρου στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε όλοι για την ευγενική χορηγία εκ μέρους τους.

Η χορωδία του σχολείου μας συμμετείχε στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στις 22/12/2015 ημέρα Τρίτη. Παρουσίασαν παραδοσιακά κάλαντα με την καθοδήγηση του μουσικού του σχολείου μας κ. Νικολάου Γιαννέλου.

Την Επέτειο του Πολυτεχνείου τίμησε το σχολείο μας με την καταπληκτική γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης με τη βοήθεια των Εκπαιδευτικών των τμημάτων, κυρίες Κλάψα Πόπη και Πανά Βαρβάρα, καθώς και με τη θεατρολόγο . Καραμίντζου Χριστίνα, τον εκπαιδευτικό των εικαστικών κ. Λιάπη και το μουσικό του σχολείου που επένδυσε μουσικά την εκδήλωση κ. Γιαννέλο Νικόλαο.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη. Υπήρχαν όμως και τα απρόοπτα! Σεισμός αρκετά μεγάλου μεγέθους έγινε αισθητός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι μικροί μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών εκκένωσαν το χώρο του σχολείου με ασφάλεια και η γιορτή συνεχίστηκε κανονικά στο προαύλιο του σχολείου.

Στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από το τμήμα ΣΤ1 και την εκπαιδευτικό κ. Παπαδάκη Ανδρονίκη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με θέμα «Θάλασσα γαλάζια, θάλασσα πλατιά» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης, όπου οι μαθητές  ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον κ. Φουρφουράκη Μιχάλη για τη λειτουργία του Ενυδρείου και ιδιαίτερα για τους καρχαρίες .

Ο τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι: «Ας υιοθετήσουμε έναν καρχαρία». Θα ακολουθήσουν και άλλες «διαδικτυακές επισκέψεις» στο Ενυδρείο Κρήτης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν  η Δ/ντρια Εκπ/σης, κ. Μητσιάδη Ευθυμία και η αναπληρώτρια υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, κ. Σταυρουλάκη Μαρία.



Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του σχολείου, κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, θα διδαχθούν τις βασικές αρχές προγραμματισμού υπολογιστών μέσα από το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο του συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος, που δημιουργήθηκε από φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Θεσσαλίας και υπάγεται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons - Attribution - Non Commercial. Το εγχειρίδιο μπορείται να το κατεβάσετε από εδώ . Για την διευκόλυνση των μαθητών, κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνει μια τροποποιημένη έκδοσή του, με "τονισμένα" τα κυριότερα σημεία του κεφαλαίου που θα διδάσκεται εκείνη την εβδομάδα.

2016

Στα πλαίσια της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 3 Οκτωβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία αθλητικές δραστηριότητες στον αθλητικό χώρο του Ταυρωπού για όλες τις τάξεις με την εποπτεία των γυμναστριών του σχολείου μας, κ. Μήτσιου Μαρίας και κ. Μονταζιάρα Ευαγγελίας.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλάμβαναν στο πρώτο μέρος επίδειξη τεχνικών ποδοσφαίρου από πρωταθλήτριες της  Α΄ Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου με συμμετοχή των παιδιών τα οποία ενθουσιάστηκαν από τις ικανότητες των αθλητριών και γνώρισαν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Στο δεύτερο μέρος οι τάξεις Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ πραγματοποίησαν κινητικές δραστηριότητες με πλούσιο αθλητικό υλικό του σχολείου χωρίς το άγχος της νίκης καθώς οι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν σε σταθμούς προπόνησης. Οι τάξεις  Ε΄ και ΣΤ΄ πραγματοποίησαν με τη βοήθεια των γυμναστριών τους πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, χωρίς την ανάδειξη νικητή και με προσαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε δημιουργία κολάζ με την εποπτεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων με θέμα "Μη διαδεδομένα αθλήματα".

 

Τη χαρά των Χριστουγέννων μετέδωσαν σήμερα οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας σε όσους παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτούλα μας. Παρουσιάστηκαν τα θεατρικά με τίτλο: «Η γέννηση του Χριστού» και «Το μαγικό φίλτρο των Χριστουγέννων». Η χορωδία τραγούδησε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι ευχήθηκαν Καλά Χριστούγεννα, υγεία, χαρά και ευτυχία. 

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας  συγκέντρωσαν χιλιάδες καπάκια πλαστικών μπουκαλιών . Τα καπάκια παραδόθηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάρκου για να βοηθηθεί ο 26χρονος Γιώργος. Η προσπάθεια όλων μας θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Στα πλαίσια της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 3 Οκτωβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία αθλητικές δραστηριότητες στον αθλητικό χώρο του Ταυρωπού για όλες τις τάξεις με την εποπτεία των γυμναστριών του σχολείου μας, κ. Μήτσιου Μαρίας και κ. Μονταζιάρα Ευαγγελίας.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλάμβαναν στο πρώτο μέρος επίδειξη τεχνικών ποδοσφαίρου από πρωταθλήτριες της  Α΄ Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου με συμμετοχή των παιδιών τα οποία ενθουσιάστηκαν από τις ικανότητες των αθλητριών και γνώρισαν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Στο δεύτερο μέρος οι τάξεις Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ πραγματοποίησαν κινητικές δραστηριότητες με πλούσιο αθλητικό υλικό του σχολείου χωρίς το άγχος της νίκης καθώς οι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν σε σταθμούς προπόνησης. Οι τάξεις  Ε΄ και ΣΤ΄ πραγματοποίησαν με τη βοήθεια των γυμναστριών τους πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, χωρίς την ανάδειξη νικητή και με προσαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε δημιουργία κολάζ με την εποπτεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων με θέμα «Μη διαδεδομένα αθλήματα».

2017

Την Τετάρτη 31/5/2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια όμορφη εκδήλωση με φιλοξενούμενους μαθητές από το 1ο και 4ο Δημ. Σχ. Σοφάδων καθώς και από το 19ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των καινοτόμων προγραμμάτων στα οποία πήραν μέρος οι μαθητές και συγκεκριμένα ιστορίες και παραμύθια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρομανί (διάλεκτος Ρομά). Επίσης έγιναν δραστηριότητες με τραγούδια και ζωγραφική στο προαύλιο του σχολείου και όλοι κεράστηκαν από τον πλούσιο μπουφέ. Τους μαθητές συνόδευαν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, αρκετοί εκπαιδευτικοί, καθώς και οι Διευθυντές των σχολείων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Προϊσταμένη Π.Ε Μητσιάδη Ευθυμία και η Σχολική Σύμβουλος 3ης Περ. Καραγκούνη Αικ.

Από το σχολείο μας πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄τάξης που κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποίησαν το καινοτόμο πρόγραμμα ΄΄Ιστορίες της πόλης΄΄. Μέσα από επισκέψεις, συλλογή πληροφοριών και παραγωγή κειμένων στα Αγγλικά και Ελληνικά, τα παιδιά έμαθαν πράγματα για την ιστορία της Καρδίτσας και των μνημείων της.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος καθώς και της οργάνωσης της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός Αγγλικών Μαστρογιάννη Αικατερίνη, η δασκάλα του Ε1 Πανά Βαρβάρα και ο δάσκαλος του Ε2 Μούστος Γεώργιος. Σημαντική ήταν και η συμβολή των γονέων των μαθητών της Ε΄τάξης που ετοίμασαν διάφορες λιχουδιές για τον μπουφέ.

Η παραπάνω εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές των τεσσάρων σχολείων να δείξουν τη δουλειά τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους.
 Ευχαριστούμε τα παιδιά των σχολείων για την επίσκεψή τους καθώς και τους εκπαιδευτικούς που τα συνόδευαν και ελπίζουμε να υπάρξουν και στο μέλλον ανάλογες προσπάθειες.

Στο παρελθόν ταξίδεψαν οι μαθητές της Β΄ τάξης τους γονείς και όλους τους παρευρισκόμενους στις 14/6/2017.Το πρόγραμμα με τίτλο το ταξίδι της μουσικής. υλοποιήθηκε στο μάθημα της θεατρικής αγωγής από την εκπαιδευτικό Δήμητρα Δέδε και σε συνεργασία με τις υπεύθυνες εκπ/κους Αποστολοπούλου Ιωάννα, Ζωγράφου Βασιλική και Μπίκου Ευαγγελία .Η παρουσίαση περιελάμβανε θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς, βαλς, ταγκό, τουίστ, γιάνκα, ζεϊμπέκικα, ντίσκο και άλλα πολλά.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημ.Σχ.Καρδίτσας, με την καθοδήγηση των εκπ/κών: Τσάβαλου Αναστάσιου, Λάππα Αννέτας και Γιαννέλου Νίκου, αποχαιρέτησαν το Δημοτικό με μια υπέροχη γιορτή, που περιελάμβανε τη θεατρική παράσταση “Οι Θεοί επιστρέφουν” καθώς και τραγούδια.

Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, περνώντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά μηνύματα.

Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο επόμενο σχολικό τους ταξίδι, να έχουν υγεία, και να κάνουν πάντα στη ζωή τους φωτισμένες επιλογές.

2018

Οι μαθητές της Α' και Β' τάξης επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων. Ο υπεύθυνος κύριος Αντώνης Λάσδας μας ξενάγησε στο χώρο και μίλησε στα παιδιά για τα αντικείμενα και την ιστορία τους. Τα παιδιά γνώρισαν τις ομορφιές του χωριού και έπαιξαν στην πλατεία. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων: Α'1 Αποστολοπούλου Ιωάννα,  Α'2 Ζωγράφου Βασιλική Β'1 Μούστου Γιαννούλα, Β'2 Κόφφα Πολυξένη.

Χορός, γέλια, διασκέδαση... για την Αποκριά, από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τμημάτων του 2ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας, με μεταμφιέσεις που εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους.

Εκδρομή Ε΄ τάξης στην Αθήνα Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Η Ε΄τάξη του σχολείου μας πέρασε μια καταπληκτική μέρα στην Αθήνα. Πρώτος σταθμός το Πλανητάριο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Ζήσαμε τη μαγεία του διαστήματος, παρακολουθώντας το εκπ/κό πρόγραμμα «Παράξενοι Πλανήτες. Ταξιδέψαμε στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και γνωρίσαμε τους δορυφόρους τους.

Αφού γευματίσαμε στην Πλάκα και περιηγηθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, καταλήξαμε στο βράχο της Ακρόπολης. Προπύλαια, Ερέχθειο – Καρυάτιδες, Παρθενώνας. Νιώσαμε δέος! Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, που έχει προσφέρει στον κόσμο πολλά! Ελλάδα κοιτίδα πολιτισμού!

Στις μέρες μας τα παιδιά ασχολούνται καθημερινά με το διαδίκτυο είτε για εκπαιδευτικούς είτε για ψυχαγωγικούς λόγους. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας προσπάθησε να ενημερώσει τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων για την ασφαλή πλοήγηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου. Στόχος η προστασία των παιδιών τόσο από τις παγίδες που κρύβει ένα απλό ιντερνετικό παιχνίδι και από τους κινδύνους που εγκυμονεί η πλήρης διαφάνεια των προσωπικών στοιχείων, όσο και από το cyberbullying.

Η πρώτη δράση μας έλαβε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου 2018.Η διευθύντρια του σχολείου κ. Αριστέα Παπαδημητρίου και η εκπαιδευτικός των Αγγλικών κ. Αθηνά Καζάνα προσκάλεσαν στο σχολείο μας τον κ.ΝίκοΓούσια,ανθυπαστυνόμο από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Εικόνες, προβολές βίντεο και αμέτρητες ερωτήσεις κατέκλυσαν την αίθουσα!Έτσι μέσα από μια παραστατική και ειλικρινή συζήτηση τα παιδιά έγιναν γνώστες για τις διαστάσεις του σύγχρονου αυτού προβλήματος.

Η δεύτερη δράση μας ήταν η επίσκεψή μας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας στις 2 Μαϊου.Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων κ.Μούστος Γιώργος, κα. Βαρβάρα Πανά, κα.Γκουσιάρη Πωλίνα, κα.Άννα Ρουμελιώτη, κα. Νικολέτα Πολύζου και κα. Αθηνά Καζάνα συνόδεψαν τους μαθητές των τμημάτων τους.

Η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η κα. Όλγα Γαλάνη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είχαν διοργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.Το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο καθ’όλη τη διάρκεια.Μέσα από προβολές σχολικών βίντεο και απαντήσεις στις απορίες των παρευρισκόμενων μαθητών, όλοι γίναμε κοινωνοί της σύγχρονης πραγματικότητας : Τοδιαδίκτυο είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η ορθή χρήση του όμως μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει!

  Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2018

Την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους 2017-18 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρου του σχολείου μας μια σειρά εκδηλώσεων που περιελάμβανε μοντέρνο χορό, χορευτικές επιδείξεις, τραγούδι, μουσικά όργανα και πολύ παιχνίδι!

Η αρχή έγινε με τους μικρούς μαθητές μας των τάξεων Α’ και Β’ τη Δευτέρα 11/6. Παιχνίδια με κώνους, μπάλες, στεφάνια, εμπόδια!Το σχολείο κατακλύστηκε από παιδικές φωνούλες και πολύχρωμα μπαλόνια!Και στο τέλος τα παιδιά μας ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι με πολύχρωμα γράμματα με την υπεύθυνη γυμνάστρια των τμημάτων κα.Μαρία Μήτσιου!

Η συνέχεια δόθηκε την Τετάρτη 13/6 με τις μεγάλες τάξεις Ε’ και ΣΤ’. Οι μαθητές επιδόθηκαν στο χορό!Από ζεμπέκικο μέχρι μοντέρνο χορό και ρυθμική! Η χορωδία του κ Νίκου Γιαννέλου επίσης είπε τα δικά της καλοκαιρινά τραγούδια πλαισιωμένη από μουσικά όργανα που έπιαζαν οι μικροί μαθητές. Η Χριστιάνα Παππά έπαιξε βιολοντσέλο, η Λίλυ Κοτρώτσιου, η Ιωάννα Μαντζιαρλή και ο Βαγγέλης Χαλιανδρός αρμόνιο, ο Μιλτιάδης Γαζέτας και ο Δημήτρης Κατσακιώρης μπουζούκι, ο Απόστολος Καλαμάρας, η Μαρία Παπανικολάου, η Δέσποινα Κουλουκύθα και η Κατερίνα Πετρινιώτη φλογέρα. Παιχνίδια με χρωματιστά νερομπάλονα και χαρτοπετσέτες, κόκκινο και μπλε νερό και δεμένα πόδια πρόσφεραν πολύ γέλιο!

Την τιμητική τους όμως είχαν οι απόφοιτοι της έκτης τάξης. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών ετοίμασαν ένα πάρτι έκπληξη! Η αίθουσα εκδηλώσεων στολίστηκε, ετοιμάστηκε ένας μεγάλος μπουφές και τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο αφιερωμένα σ’αυτά από την παιδική τους ηλικία μέχρι την αποφοίτηση του δημοτικού. Η εκδήλωση έκλεισε με χορό, τραγούδια, πινιάτες και τα αναμνηστικά δώρα του Συλλόγου.

Την Πέμπτη 14/6 τη σκυτάλη πήραν οι τάξεις Γ’ και Δ’ .Οι γυμναστές των τμημάτων, Παναγιώτης Λάππας και Σωτήρης Κυριαντζής ετοίμασαν τσουβαλοδρομίες, κουβάδες με νερό, ποτήρια με νερό και υπέροχα παιχνίδια με εμπόδια και κώνους! Ο ανταγωνισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του!

Το εκπαιδευτικό προσωπικό και η διευθύντρια κα Αριστέα Παπαδημητρίου εύχονται σε όλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με υγεία και πολλά χαμόγελα!

2019

Οι τάξεις μας

Λίγο πριν την έλευση των Χριστουγέννων

Λίγο πριν την έλευση των Χριστουγέννων, οι μαθητές μας μπήκαν στο πνεύμα των γιορτών μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας. Με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και κάρτες. Πολύχρωμα χαρτόνια, χρυσά αστέρια, κόκκινες κορδέλες και ασημόσκονη παντού!

Επίσης, τα παιδιά του Ε’2 έφτιαξαν με την καθηγήτρια Αγγλικών, κα Κατερίνα Μαστρογιάννη, τα γνωστά σε όλους crackers που έχουν τις ρίζες τους στην Αγγλία.

Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς ζύμη; Και βέβαια όχι!!!Τα πρωτάκια μας και το τμήμα Δ’2 με τη βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών, κα Καζάνα Αθηνάς, ζύμωσαν και έπλασαν τον Gingerbreadman, τον ελληνικό μπισκοτένιο! Επίσης, έγινε προβολή και θεάτρου Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης γιατρός».

Οι δραστηριότητες έκλεισαν με τα παιδιά-δωράκια του Γ’1 και τα καλικατζαράκια του Γ΄2!Η θεατρολόγος, κα Χριστίνα Κρίθαρη, με τη βοήθεια των μαθητών προετοίμαζε όλη την εβδομάδα τα κοστούμια χρησιμοποιώντας χρώματα, μπογιές, κλωστές και λινάτσα! Τα μεταμφιεσμένα παιδιά εισέβαλαν στις αίθουσες και ξεσήκωσαν τους μαθητές με τα τραγούδια και τις ευχές τους για το Νέο Έτος!

Η γιορτή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή όλων των παιδιών και των εκπαιδευτικών! Χριστουγεννιάτικες νότες, χορός και καραμέλεςκατέκλυσαν όλο το σχολείο!

Καλή χρονιά σε όλους τους γονείς και τους μαθητές μας!

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας! Μάσκες,φαγητό και χορός,χορός,χορός!!!

 

                                                 

ΜΕΡΑ ANDI-BULLYING

 Μέρα κατά του bullying ήταν η 6η Μαρτίου για το 2ο Δημοτικό Σχολέιο Καρδίτσας και ολόκληρη η μέρα αφιερώθηκε σ' αυτόΣτις μεγάλες τάξεις προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους και video. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Καμπανέλα, δασκάλα ειδικής αγωγής και Αθηνά Καζάνα, καθηγήτρια Αγγλικών.Στην πρώτη τάξη η κα Καμπανέλα αφηγήθηκε το παραμύθι "Δωσ’ μου το χέρι σου" και ακολούθησε συζήτηση και ζωγραφικήΕνώ οι Β' και Γ' τάξεις, καθώς και το τμήμα Δ2΄ ζωγράφισαν με δαχτυλομπογιές το δέντρο της ειρήνης και τα λουλούδια της αγάπης. Τέλος, τα παιδιά σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης στο προαύλιο του σχολείου.

Και ποιος δεν ανατρίχιασε σ'αυτή τη σχολική γιορτή για το 1821! Παρακολουθήσαμε τις βιογραφίες των ηρώων του '21 μέσα από χιουμοριστικά και όχι μόνο δρώμενα του ΣΤ'2, τις Μεσολογγίτισες του ΣΤ'1 να χορεύουν ροκ στην Έξοδο του Μεσολογγίου και τις Σουλιώτισσες του ΣΤ'3 να πηδούν στο γκρεμό. Τα κλεφτόπουλα να αφηγούνται γεγονότα ανάμεσά μας. Δημοτικοί χοροί και τραγούδια πλαισίωσαν αυτή τη διαφορετική γιορτή! Τον λόγο εκφώνησε η εκπαιδευτικός των Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα. Επίσης, μας τίμησε με την παρουσία της η Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κα. Μητσιάδη Έφη. Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής, κα Χριστίνα Κρίθαρη, για αυτή την παράσταση που θα μείνει στις καρδιές όλων μας! Συγχαρητήρια στον κ.Νίκο Γιαννέλο, καθηγητή Μουσικής,στον κ.Σωτήρη Κυριαντζή, γυμναστή και στις εκπαιδευτικούς των τμημάτων κα Πωλίνα Γκουσιάρη, κα.Γιάννα Μούστου και κα.Νικολέτα Πολύζου για τη συμβολή τους. Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους μικρούς μας ηθοποιούς-μαθητές της ΣΤ'τάξης

Θέρμα συγχαρητήρια σε όλους μαθητές του σχολείου μας για την άψογη εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου!!!Εκπροσωπήσατε άξια το σχολείο και κάνατε όλους υπερήφανους!

 3/4/2019, ημέρα καθαρισμού του περιβάλλοντος και το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά! Οι μαθητές των τμημάτων Α'1,Α'2 και Ε'2,με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Αναστάσιο Τσάβαλο, Νίκο Γιαννέλο ,Αριστέα Μουσιώλη και Αθηνά Καζάνα, οδηγήθηκαν σε κοντινό πάρκο και ανέλαβαν δράση !Γάντια, σακούλες σκουπιδιών και το πάρκο έλαμψε!

2020

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του προγράμματοςErasmus.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος Eco-ussupport το τμήμα ΣΤ’1 του σχολείου μας επιδόθηκε σε παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια! Κρυφτό, κυνηγητό, μήλα, κοκορομαχίες, διελκυστίνδα, ρολόι και κουτσό ταξίδεψαν μέχρι την Εσθονία, την Ιταλία, την Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Τουρκία!

SaferInternet4Kids.gr

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και συγκεκριμένα όλα τα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης  συμμετείχαν στην Εκδήλωση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 που συνδιοργανώθηκε φέτος από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν λεπτομερώς και εκτενώς για την υπερβολική ενασχόληση, για τους κινδύνους που κρύβει η περιήγηση στο διαδίκτυο, την απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων, το λεγόμενο εκφοβισμό ή αλλιώς  “cyberbullying”  και το  ψάρεμα -“phishing”. Επίσης, έλαβαν συμβουλές για μία όσο το δυνατόν ασφαλέστερη πλοήγηση, καθώς και για τα θετικά και τα αρνητικά της τηλεκπαίδευσης εν καιρώ πανδημίας.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές κα Παρασκευή Φραγκοπούλου, κ Κοσμά, κ Μιχάλη Παρασκευά, Συντονιστή Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κα Κατερίνα Ψαρουδάκη, κα Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κ Μάριο Αθανασίου, ηθοποιό και κα Νατάσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια.

2021

Δείτε εδώ το σχέδιο δράσης του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2021-22 όσον αφορά τα Εργαστήρια Δεδιοτήτων.

Δείτε εδώ την έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2020-21.

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας. Παρατήρησαν από κοντά τα σημαντικά ευρήματα όλων των χρονικών περιόδων από την εποχή του λίθου ως και τα Ελληνιστικά χρόνια. Οι μαθητές άκουσαν με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον  την ξενάγηση από την αρχαιολόγο του Μουσείου κα Φωτεινή Τσούκα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι του σώματος  Ελλήνων Οδηγών για να παρουσιάσουν στις τάξεις Γ΄ και Δ΄ το πρόγραμμα του  Κλάδου Πουλιών «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΙΝΩΝΙΑ - Προστατεύουμε τη μέλισσα - σώζουμε τον πλανήτη».

Ξεκίνησαν με  συνέντευξη με μία μέλισσα (από παιδιά μέλη του ΣΕΟ), κατόπιν έκαναν παζλ με χρήσιμες πληροφορίες και συμμετοχή όλων των παιδιών. Ένας μελισσοκόμος κοντά μας (έδειξε κυψέλη - κηρήθρες - προϊόντα της μέλισσας και γυάλινη κυψέλη για να δουν τα παιδιά πως είναι εσωτερικά η κυψέλη και πως δουλεύουν οι μέλισσες). Μοιράστηκε ερωτηματολόγιο στα παιδιά, έκαναν χειροτεχνίες με θέμα τη μέλισσα και εργάστηκαν πάνω στο θέμα «Κίνδυνοι και προστασία της μέλισσας». Τέλος δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα στο κάθε παιδί.

Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό τρόπο στο κάλεσμα από τη μεριά των εκπαιδευτικών να υιοθετήσουμε ως σχολική μονάδα την ευχή ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή για τη ζωή του ασθένεια. Συγκέντρωσαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό δίνοντας μέρος από το χαρτζιλίκι τους και στήριξαν το πρόγραμμα «Αστέρι της ευχής» κατά το σχολικό έτος 2021-2022, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση ποτέ δεν έλειψαν από τις αθώες παιδικές καρδιές. Εμείς οι εκπαιδευτικοί τους δεν έχουμε παρά να τα συγχαρούμε και να δηλώσουμε την υπερηφάνεια μας για τους μικρούς μας ήρωες! Δείτε εδώ το Πιστοποιητικό Υιοθεσίας του σχολείου μας.

Στο σχολείο μας γιορτάσαμε αυτή την ημέρα καταλλήλως με τους μικρούς μας μαθητές. Για την ασφαλή πραγματοποίηση τόσο των προγραμμάτων Erasmus όσο και eTwinning, η εκπαιδευτικός Αγγλικών Αθηνά Καζάνα με τους μαθητές του Ε’2 τμήματος συνδέθηκαν με άλλα 280 σχολεία ανά την Ελλάδα μέσω του SaferInternetforKids. Έλυσαν γρίφους, λαβύρινθους, ένα σταυρόλεξο και απαντήσανε σε ερωτήματα που αφορούν στα προσωπικά δεδομένα και την ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο μέσα σε μία ατμόσφαιρα άκρως ανταγωνιστική και ευχάριστη. Αντάλλαξαν μηνύματα και χαιρετισμούς με άλλα σχολεία. Στη συνέχεια, η διάσημη ηθοποιός και Πρέσβειρα του Ασφαλούς Διαδικτύου Βάσω Λασκαράκη έδωσε συμβουλές στους μικρούς μαθητές για τις συνομιλίες με αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Κλείσαμε με μία εκτενής συζήτηση για να λύσουν όλες τις απορίες και να ενημερωθούν για τους κρυφούς κινδύνους που ελλοχεύουν, το cyber-bullying και το phishing. Μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες και κατέληξαν σε αποφάσεις που θα τους τα προστατεύσουν στο μέλλον.

Την παρουσίαση της κας Ελένης Αβδελίδη με θέμα το φιλελληνικό κύμα στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης παρακολουθήσαν οι μαθητές του Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας τη Δευτέρα 28-02-2022. Γνώσεις χρήσιμες και πολύτιμες για τα παιδιά, εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία, γνωρίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών μέσω των συγγραφικών και των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων διαμόρφωσαν μία φιλελληνική κουλτούρα που επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής. Οι μαθητές έζησαν μια στενή συνομιλία με το παρελθόν. Μια καλλιτεχνική και αισθητική απόλαυση. Προκάλεσε στα παιδιά το ενδιαφέρον να μάθει ένα μέρος αυτής της ιστορίας. Άλλωστε, τα παιδιά δεν το είδαν σαν μάθημα.

Η επίσκεψη στο μουσείο θα είναι πάντα μια εκδρομή!

Το Πυροσβεστικό Μουσείο Καρδίτσας επισκέφτηκαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου οι μαθητές του Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Τους υποδέχτηκε ο κ. Χριστόφορος Κωστούλας με μεγάλη χαρά.

Η έκθεση πυροσβεστικών κειμηλίων, τα μέσα κατάσβεσης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και το πλήθος αντικειμένων ιστορικής αξίας ενθουσίασε τους μαθητές/τριες. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, φωτογραφήθηκαν με κράνη πυροσβεστών και πήραν μέρος σε κατάσβεση φωτιάς (με όλα τα μέσα προφύλαξης).

Η εμπειρία αυτή των μαθητών συνετέλεσε ώστε να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και την ένταση της προσοχής μας στην καθημερινότητα.

Έφυγαν με μια γλυκιά γεύση από το κέρασμα του κ. Κωστούλα που δεν ήταν άλλο από το παραδοσιακό λουκούμι με άρωμα τριαντάφυλλου!

Η εκπαιδευτικός κα. Αποστολοπούλου και οι μαθητές του Ε2

Την Παρασκευή 8/4/2022, οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, με τους δασκάλους τους Πωλίνα Γκουσιάρη και Δημοσθένη Κουρκούνα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο της πόλης. Στον υπέροχο χώρο του μουσείου, οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φιλελληνισμός", διευρύνοντας τις γνώσεις τους πάνω στο φαινόμενο του φιλελληνισμού, κατανοώντας την έννοιά του, τις ιδεολογικές τάσεις των ανθρώπων της εποχής και τη φιλελληνική κουλτούρα που αναπτύχθηκε και πρόσφερε σημαντική βοήθεια στον ελληνικό αγώνα, λειτουργώντας υποστηρικτικά τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν από την εξαιρετική παρουσίαση της κας Μαργαρίτας Φύλλου, εθελόντριας, καθηγήτριας γαλλικών και της κας Φωτεινής Τσιάκα, συνεργάτιδας του Μουσείου. Επιστρέφοντας στο σχολείο μας, πιο πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρία, εκτιμήσαμε και θαυμάσαμε όχι μόνο την αξία του φιλελληνισμού, αλλά και αυτή του εθελοντισμού, καθώς με την επίσκεψή μας διδαχτήκαμε πόσο όμορφο και σημαντικό είναι ο ενεργός πολίτης να παρέχει αυτόβουλα τις υπηρεσίες του προσφέροντας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, λειτουργώντας ως παράδειγμα προς μίμηση.

Την Δευτέρα 11/5/2022 τα τμήματα Ε1 και Ε2 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο μουσείο Οίνου και Αμπέλου Μεσενικόλα. Δείτε το σχετικό βίντεο. 

Το τμήμα Δ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συμμετείχε στο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου με την προβολή εκπαιδευτικού υλικού από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου saferinernet4kids και στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν block poster στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning WORD SPREADING BUGS.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου οι μαθητές των τμημάτων ΣΤ1 και ΣΤ2 συμμετείχαν στις πανελλήνιες εκδηλώσεις του 11ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας και συγκεκριμένα στο διαδικτυακό διαδραστικό εργαστήριο με τίτλο "Ο GDPR και οι 40 κλέφτες”. Το συγκεκριμένο εργαστήριο συνδύασε χιούμορ και φαντασία για να παρουσιάσει με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (γνωστό ως GDPR) και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που αυτός διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει τροφή για (δημιουργική) σκέψη, καθώς και μια όμορφη ψυχαγωγική εμπειρία.

Το εργαστήριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του Δημήτρη Γραμμένου και της Ανθής Στρατάκη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - ΠΕΚ) και υλοποιήθηκε από τους ίδιους χαρισματικούς εισηγητές.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου οι μαθητές μας συμμετείχαν σε άλλο ένα διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο "30 παράξενες ιστορίες από την Επιστήμη των Υπολογιστών" με εισηγητή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Γιάννη Φαρσάρη. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να γνωρίσουν δημιουργικά τον κόσμο της Πληροφορικής και ανθρώπους που συνέβαλαν ενεργά στη διαμόρφωση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από αστείες, παράδοξες και εντυπωσιακές αληθινές ιστορίες. Τι σχέση έχει το λογότυπο της Apple και ο μεγάλος Alan Turing, τα τρολ με τους καλικάντζαρους, πόσα εκατομμύρια δολάρια μπορεί να κοστίσει ένα ξεχασμένο password;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι μαθητές μας αποκόμισαν γνώσεις και τους δημιουργήθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα για περαιτέρω διερεύνηση που θα συμβάλουν στην κατεύθυνση να γίνουν συνειδητοποιημένοι και σωστοί ψηφιακοί πολίτες.

 

Την Πέμπτη 3/3/2022 ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Γκάτσης Αριστείδης,  μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσίασε πειράματα σχετικά με το μάθημα των Φυσικών Επιστημών των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄, τα οποία παρακολούθησε και η Δ΄τάξη. Μάλιστα μας υπέδειξε ιστοσελίδες με υλικό για το συγκεκριμένο μάθημα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί διαδικτυακά στην τάξη. Οι μαθητές με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εξαιρετική παρουσίαση του κυρίου Γκάτση, αποκτώντας περισσότερα ερεθίσματα σχετικά με την εκτέλεση και παρουσίαση πειραμάτων.

Πολλά συγχαρητήρια στους Μεγάλους μικρούς κυνηγούς μπαταριών του σχολείου μας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον σχετικό Σχολικό Διαγωνισμό και όλοι μαζί καταφέραμε να συγκεντρώσουμε άνω των 124 τόνων μπαταριών από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας. Με το τέλος της φετινής αποστολής, ο μεγάλος θησαυρός, δηλαδή το καθαρό περιβάλλον, είναι πλέον δικό μας…και το κυνήγι συνεχίζεται ????

Την Τρίτη 14/6 και ώρα 18:30 ο σύλλογος διδασκόντων, σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση για τους γονείς των μαθητών μας και όχι μόνο με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό (Cyberbullying). Αφορμή στάθηκε η έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια και η ανάγκη να δράσουμε όλοι συνδυαστικά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και τους μαθητές μας.

Υπήρξαν 3 εισηγητές, ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Παππάς Παναγιώτης, ο Διοικητής Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας Τσακανίκας Σωτήριος και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεσσαλίας Κωτούλας Βασίλειος. Η πρώτη εισήγηση (μπορείτε να τη δείτε εδώ) αφορούσε τον ορισμό του Cyberbullying, τους τρόπους που εκφράζεται, πως μπορεί να εμπλακεί η δικαιοσύνη και τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί για να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Η δεύτερη εισήγηση του κου Τσακανίκα αφορούσε το νομικό πλαίσιο που διέπει τον διαδικτυακό εκφοβισμό και γενικότερα τη παιδική και νεανική αποκλίνουσα συμπεριφορά και παραβατικότητα, αλλά και τον γενικότερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Αστυνομία όχι μόνο στο κομμάτι της καταστολής αλλά και της πρόληψης. Τέλος ο κος Κωτούλας ανέλυσε διεξοδικά το φαινόμενο, τις αιτίες από τις οποίες πηγάζει, τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει και τον ρόλο του σχολείου και της οικογένειας που μπορούν να λειτουργήσουν προς την σωστή κατεύθυνση διαμόρφωσης της κουλτούρας και του εκκοινωνισμού των παιδιών (η εισήγησή του).

Αξίζει να αναφέρουμε εν κατακλείδι ότι εισηγητές και παρευρισκόμενοι γονείς και εκπαιδευτικοί στάθηκαν στην ανάγκη συνδυαστικής δράσης όλων μας, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για να βοηθήσουμε τα θύματα αλλά και τους θύτες τέτοιων φαινομένων και να μπορέσουμε να εξαλείψουμε ανάλογες συμπεριφορές.

Ευχαριστούμε τους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Δείτε εδώ τη σχετική έκθεση.

2022

Σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, στο σχολείο μας πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Τίτλος;

“Καλημέρα! Good morning! Bonjour! Guten tag!Gzien dobry!”

Ας πούμε καλημέρα σε όσο πιο πολλές γλώσσες γίνεται!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης που τραγούδησαν με την ενθάρρυνση της εκπαιδευτικού Γαλλικών, κα Ιωάννας Χαϊδεμένου, το τραγούδι “FrereJacques” στη γαλλική, γερμανική, αγγλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης, οι οποίοι καθοδηγούμενοι από την εκπαιδευτικό Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα, σε ζευγάρια παρουσίασαν τη σημαία μίας χώρας και πώς λέγεται η λέξη καλημέρα στη χώρα αυτή. Ζωγραφιές, χρώματα, διαφορετικά ακούσματα και προφορές, παράξενες λέξεις και γέλια κατέκλυσαν την ατμόσφαιρα!

Στη συνέχεια, με γνώμονα την πολυγλωσσία του πλανήτη μας οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διαλόγους σε διαφορετικές γλώσσες και να προσπαθήσουν να μαντέψουν τη γλώσσα. Να δουν τις πιο μεγάλες λέξεις του κόσμου και να μάθουν ότι η μεγαλύτερη είναι ελληνική, την οποία επινόησε ο αρχαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης! Γνώρισαν τη νοηματική γλώσσα και έμαθαν έναν χαιρετισμό σ’ αυτή! Είδαν πόσες ξένες γλώσσες και ποιες μιλούν οι αγαπημένοι τους celebrities. Με τη βοήθεια του διαδικτύου επισκεφτήκαμε ραδιόφωνα όλου του κόσμου και ακούσαμε μουσική σε απίστευτες και άγνωστες γλώσσες! Από την Κόρινθο μέχρι την Ινδονησία και από την Ταιβάν μέχρι την Αϊτή! Και για το τέλος, «επιβιβαστήκαμε» σε ένα αυτοκίνητο και οδηγήσαμε στους δρόμους σε διάφορες πόλεις του κόσμου, ακούγοντας τη μουσική τους!

Το μήνυμα κατέστη σαφές! Οι γλώσσες του κόσμου μας ενώνουν! Φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και δείχνουν πόσο μοιάζουν μεταξύ τους ακόμη κι αν μιλούν μία διαφορετική γλώσσα! Η γλώσσα μας είναι μία πόρτα ανοιχτή στον κόσμο και τον πολιτισμό! Αυτό μας το έχουν αποδείξει και τα προγράμματα Erasmusπου έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά και τα καινούρια μας που θα ξεκινήσουν αυτή τη σχολική χρονιά!

Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς κα Ιωάννα Χαϊδεμένου, κα Αθηνά Καζάνα, κα Σταυρούλα Τσιαντούλα, κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου για την πρωτοβουλία και συνεργασία τους!

Δείτε εδώ το ετήσιο σχέδιο δράσης της σχολικής μας μονάδας για τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Διαβάστε εδώ τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σχολείου μας, σύμφωνα με την επικύρωση του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.